Dokonalá cuketová polievka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

... recept je pôvodne z knihy od Marcela Ihnačáka, ja som ho našla jemne upravený na úžasnom Anetkinom blogu (www.anetagoesyummi.de) - aj fotečka je od Anetky ... varím podľa neho skoro všetky krémové polievky (napr. mrkvovú, tekvicovú - nedávam petržlenovú vňať), pretože je jednoduchý, bez múky, bez smotany ... a výsledok je vždy výborný ... preto mi nedá neposunúť recept ďalej :-)))) na polievočku potrebujeme : - 60 g masla - 4 PL olivového oleja - 1 a pol cibule, pokrájanej nadrobno - 3 strúčiky cesnaku, pokrájaného nadrobno - 1 menšia sušená čili paprička (možno nahradiť čili korením) - 1 a pol kila neošúpanej cukety, pokrájanej na kolieska (ak je cuketa väčšia odporúčam každé koliesko ešte prekrojiť na polovicu alebo štvrtinu, lepšie sa to mieša ) - 3 veľké vetvičky nadrobno posekanej petržlenovej vňate - soľ a čerstvo mleté čierne korenie - 1 l zohriateho kuracieho vývaru - 100 ml zohriateho mlieka - 1 téglik pochúťkovej kyslej smotany (nemusí byť - ja nemám rada, takže jem iba so slaninou - mňaam) - 200 g prerastenej slaniny, pokrájanej na tenké plátky

POSTUP PŘÍPRAVY

V hrnci roztopíme maslo s olejom. Pridáme cibuľu, cesnak a čili a chvíľu opekáme, kým cibuľa trochu nezmäkne. Pridáme cuketu a petržlenovú vňať. Dusíme asi 10 minút. Potom prilejeme vývar a necháme variť 20 minút. Kým sa polievka varí, rozohrejte rúru na 220 stupňov a na plech položte papier na pečenie a naň porozkladajte plátky slaniny. Potom vložte plech do vyhriatej rúry a pečte cca 10 minút, kým nie je chrumkavá (môžeme použiť aj panvicu). Polievku po dovarení dobre dosolíme, dokoreníme a pridáme mlieko. Zmixujeme ju pomocou ponorného mixéra alebo ju prelejeme do kuchynského robota. Polievku podávame s plátkami slaniny a kopčekom kyslej smotany. Kto chce jemnejšiu môže prepasírovať (napr. pre menšie detičky), ale je výborná aj bez pasírovania.