Úžasné kuracie stehienka plnené sušenou šunkou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

horné kuracie stehná aj s kožou - množstvo podľa počtu hladošov - na osobu 2-3 kusy podľa veľkosti stehienok a úrovne hladu :-)), prosciutto crudo (prípadné iná sušená šunka výraznej chuti), maslo, 1 -2 hlavičky cesnak, soľ (nemusí byť)

POSTUP PŘÍPRAVY

1/ prosciutto nakrájame nadrobno a zmiešame s povoleným maslom (množstvo masla a prosciutta podľa počtu stehienok - na 6 stehienok som dala 80 g prosciutta a cca 70-80 g masla, cesnak som dala cca 2-3 strúčiky, podľa chutí ), soliť netreba, šunka je dosť výrazná
2/ stehienka si vykostíme (kožu necháme, po upečení bude krásne chrumkavá)
3/ dovnútra stehienok rozdelíme plnku - trošku si necháme na potretie vrchu stehienok
4/ stehienka zarolujeme a uložíme do zapekacej misy potretej maslom, pekne vedľa seba
5/ povrch potrieme zvyškom plnky, ak nezvýši len jemne posolíme
6/ okolo stehienok rozhodíme zvyšné ošúpané strúčiky cesnaku (cca jednu hlavičku)
7/ pečieme vo vyhriatej rúre na 190 - 200°C, cca 40 minút - pokiaľ nie sú stehienka zvrchu ružové
8/ stehienka vyberieme, a výpek spolu s cesnakom prelejeme do vyššej nádoby a rozmixujeme ponorným mixérom dohladka - zo šťavy z mäska, masla, prosciutta a cesnaku vznikne bez pridania múky či smotany krásna biela omáčka úžasnej chuti, ktorou prelejeme mäsko pri servírovaní
9/ príloha ľubovoľná - hodí sa ryža, opekané zemiaky, alebo chlebík

... pripravíme si suroviny ... vykostené horné kuracie stehienka aj s kožou, maslo, cesnak, prosciutto
... pripravíme si náplň - nadrobno pokrájané prosciutto zmiešame s povoleným maslom a cca 3 strúčikmi pretlačeného cesnaku
... a takto vyzerá plnka po zmiešaní surovín
... naplníme vnútro kuracích stehienok ... ja som dala valček z plnky do stredu, ale kľudne môžete rozotrieť po celom stehienku a zrolujeme
... pekáč vhodnej veľkosti si vymažeme maslom a pekne vedľa seba naukladáme naplnené stehienka, vrch potrieme zvyškom plnky alebo maslom, okolo rozložíme očistené strúčiky cesnaku - cca 1 hlavičku a podlejeme cca 1,5 - 2 dl vody
... nezakrývame ... šupneme do rúry vyhriatej na 200°C a pečieme cca 45 minút, polievame výpekom, aby sa nám urobila pekná chrumkavá koža
... po upečení vyberieme mäsko na tanier a dáme do vypnutej rúry aby mäsko nevychladlo ... šťavu z pekáča aj s cesnakom zlejeme do vyššej nádoby a rozmixujeme ponorným mixérom do jemnej konzistencie ...
... mäsko vyberieme z rúry -uložíme na tanier, polejeme omáčkou a podávame - s ryžou , zemiačkami alebo ako ja dnes - len s čerstvou bagetkou a šalátom ... dobrú chuť