Lahodný írsky dezert v škrupinke z jemnej čokolády



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

150g kvalitnej horkej čokolády Smotanová pena 50g bielej čokolády 1 vajce 160ml smotany na šľahanie Parížska poleva 130g bielej čokolády 8g instatnej kávy 30ml nesladeného kondenzovaného mlieka Korpus 130g kryštálového cukru 2 vajcia 1/2 vanilkového struku 75g masla 300g kvalitnej horkej čokolády 30g hladkej múky 1/2 prášku do pečiva 40g lúpaných mandlí 400ml whisky

POSTUP PŘÍPRAVY

Smotanová Pena:
Smotanu a vajce zahrievame a šľaháme nad parou 10 min pri teplote 70C. Pridáme bielu čokoládu a šľaháme bez ohrevu pokiaľ sa hmota nespojí. Necháme vychladnúť.

Parížska poleva:
Rozpustíme bielu čokoládu vo vodnom kúpeli (40C). Do kondenzovaného mlieka vmiešame instantú kávu a zmiešame s bielou čokoládou.

Korpus:
Časť cukru vyšľaháme s bielkami a časť so žĺtkami. Do žĺtkovej peny vmiešame dužinu z vanilkového cukru, zmäknuté maslo a pomaly vlejeme rozpustenú tmavú čokoládu. Pridáme múku, prášok do pečiva, mandle a nakoniec bielkový sneh.

Hmotu na korpus rozotrieme na papier na pečenie (stačí nám menší plech) a pečieme 10-12 min. Po upečení rozkrájame korpus na požadované tvary podľa foriem ktoré sme si vybrali. Silikónovú formu vylejeme natemperovanou tmavou čokoládou a necháme ztuhnúť. Potom naplníme smotanovou penou a pokryjeme korpusom navlhčeným whisky. Mierne pritlačíme a dáme ztuhnúť do chladničky.
Dezert opartne preložíme na taniere a podávame s parížskou polevou.