Výborná chrumkavá pizza



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

150 g hladkej špec. múky, 150 g polohrubej múky, 100 pšenično-ražnej múky, 4 ČL instantného droždia, 1 ČL soli, 1 ČL cukru, cca 200 ml teplej vody, 0,5 dl olivového oleja Na oblohu: 1 konzerva lúpaných paradajok, saláma, klobáska, slaninka, proste podľa chuti, ml. č. korenie, oregano, bazalka, prelisovaný cesnak , strúhaný syr mozarella / kúpila som vo vrecku v Lidli/, čierne olivy

POSTUP PŘÍPRAVY

Cesto: všetky tri múky zmiešame so sušeným droždím, osolíme, pridáme postupne teplú vodu, v ktorej sme rozpustili cukor a olej. S vodou opatrne, aby cesto nezostalo veľmi riedke. Poriadne vymiesime, cesto má byť stredne tuhé, nesmie sa lepiť ani na ruky, ani na misku. Necháme pri izbovej teplote kysnúť asi tak jednu hodinu.
Kým kysne, pripravíme omáčku : lúpané paradajky rozmixujeme, dáme do hrnca, pridáme prelisovaný cesnak, sušenú bazalku a oregano, tak po dve ČL, troška ml.č.korenia, troška soli a varíme, kým sa voda neodparí. Kto má, môže použiť hotovú koreniacu zmes na pizzu a nemusí dávať jednotlivé bylinky. Omáčka má byť hustejšia,aby potom nepremočila cesto.
Keď je cesto vykysnuté , vyberieme ho z misky a rukami povyťahujeme na plech pokrytý papierom na pečenie - cesta je dosť na ozaj veľký plech. Ide to úplne super, cesto sa nelepí a je krásne pružné. Potom ho tenulinko potrieme olivovým olejom, pokryjeme celú paradajkovým základom a môžeme zdobiť. Ja som na pol pizze dala kalinku, na pol koridu salámu / tá je pekne pikantná /, čierne olivy, troška slaniky, posypala pizza korením a posypala strúhaným syrom. Necháme ešte nejakých 10 minút podkysnúť, zatiaľ si vyhrejeme rúru na maximálnu teplotu / ja pečiem klasicky v plynovej /, potom šup do rúry a neotvárať! Pečieme asi 10 -15 minút , cesto sa krásne zdvihne a naberie zlatistú farbu. Podľa zafarbenia cesta už odhadnete, či ju treba piecť dlhšie, každá rúra je iná. Teplotu neznižujeme.
Pizza je krásne chrumkavá, vnútri mäkká, akurát ten syr sa pri pečení nejako "stratil", asi by ho bolo treba pridať až v takej polovici pečenia , ale na chuti nestratil, len pizza nemala taký ten ťahavý syrový efekt. Škoda. Ale na prvý pokus som bola s výsledkom spokojná , chuťovo cesto fakt doháňa profi pizze. - v strede tenučká a chrumkavá, na okraji nafúknutá a mäkká.

tenučká a chrumkavá