Jahodové osvieženie



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Jahody, 250g jemný tvaroh, 250g kyslá smotana, vanilkový cukor, kryšt. cukor, prášk. želatína

POSTUP PŘÍPRAVY

Keďže máme tento rok bohatú úrodu jahôd, tak okrem džemu, zmrazenia, jedenia napriamo buď celé alebo popučené s cukrom, dávam ich do bublaniny, pod šľahačku alebo ako dnes čistá improvizácia s tvarohom a kyslou smotanou.

1♦ asi do 1a pol dcl mlieka si dáme napučať želatínu, mala som cca 2PL, čo myslím že aj zodpovedá 20g, teda jednému sáčku želatíny... po 10 minútach prihrejeme na sporáku alebo v mikrovlnke do tepla, aby sa rozpustila-nevariť! necháme vychladnúť dovlažna
2♦ tvaroh zmiešame s kyslou smotanou, ochutíme vanilkovým cukrom a osladíme podľa chuti kryšt. cukrom
3♦ pridáme pokrájané jahody a rozpustenú želatínu, premiešame
4♦ dáme do formy vystlanej foliou, môžme prekladať piškotami alebo keksami alebo necháme len samotnú zmes
5♦ dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 3 hodiny, ja som to asi po hodine šupla do mrazničky, takže to bolo také polozmrzlinové fajnové chladné osvieženie na tieto horúce dni :-)