SIRUP Z ČIERNYCH RÍBEZLÍ



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

čierne ríbezle, cukor, voda, kyselina citrónová

POSTUP PŘÍPRAVY

Umyté, odstopkované ríbezle odšťavíme na odšťavovači alebo ovocnom lise. Na liter ríbezľovej šťavy, pridáme liter vody, 1,5 kg cukru a lyžičku kyseliny citrónovej. Zohrejeme na teplotu 40-50 stupňov, kým sa cukor nerozpustí a nalejeme do fliaš. Odložíme na tmavé a chladné miesto, najlepšie do chladničky.

Sirup bez varenia si uchováva všetky dôležité látky ako Vitamín C a P, bioaktívne flavonoidy, pektíny, resveratrol, antioxidanty a éterické silice. Pôsobí močopudne, potopudne, proti hnilobe, artritíde, hnačke, skorbutu, posilňuje žalúdok. Vďaka obsiahnutým antioxidantom je prevenciou voči demencii a starnutiu buniek, tkanív, orgánov a organizmu. Komplex flavonoidov s účinkom na cievy označovaný nesprávne ako vitamín P, má (najmä v kombinácii s obsiahnutým či dodaným vitamínom C) ochranný vplyv na bunky, orgány, cievy a zvýšenie hladiny antioxidantov. Bioaktívne flavonoidy pôsobia s obsiahnutým aj dodaným vitamínom C väčšinou synergicky (znásobuje sa účinok spoločným pôsobením obsiahnutých látok ).