Zázvorové keksy



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

300 g hladkej múky , 150 g kryštálového cukru, 1 PL srúhaného čerstvého zázvoru, štipka soli, 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva /takú necelú lyžičku /, 120 g Hery /alebo iného tuku na pečenie/, 2 žĺtky, 1-2 ČL citrónovej šťavy-pokojne môže byť aj citrónka.

POSTUP PŘÍPRAVY

Všatky suroviny dáme do misky, zmiesime na hladké cesto, zabalíme do fólie a dáme do chladničky na 1 hodinu odpočívať. Potom cesto rozvaľkáme na cca 3-4 mm hrúbku, povykrajujeme formičkou keksy a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v stredne teplej rúre asi 15 minút - treba odsledovať pohľadom - do mierneho zružovenia. Kro má skúsenosť s pečením lineckého, je to tak približne rovnaká teplota aj čas pečenia.

Recept je naozaj jednoduchý, cesto sa síce trocha lepí, treba si poprášiť múkou podložku aj povrch cesta, ale na silikónovej podložke sa to robí dobre. Z tejto dávky sa mi upieklo asi tak 46 kúskov, keksíky nmajú asi 6 - 7 cm v priemere.
Zázvoru je tak akurát, neštípe,ale krásne vonia a cítiť ho na chuti keksov. Keksy sú po upečení a vychladnutí hodne chrumkavé, ale po dvoch dňoch v otvorenej nádobe sú úplne mäkké...Tak vám prajem príjemné pečenie a dobrú chuť.