Jablkové hrebene / čoko a škoricové hniezda



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500 g múky (mix hladkej špeciál a polohrubej špaldovej múky), 100 rozpusteného masla, 60g hnedého cukru, štipka soli, 1x vajce, 1x žĺtok, kvasnice, 250 ml mlieka, \\r\\nNa plnky: lekvár, jablká, zlatý klas, kakao, práškový cukor, škoricový cukor

POSTUP PŘÍPRAVY

Najprv si uvaríme z jabĺk, vody, cukru a pudingu hustú kašu. Jablká varíme tak akoby sme robili napr. detskú výživu, kým nie sú mäkké a potom do nich pridáme Zlatý klas. Ak bola kaša príliš hustá pred pridaním pudingu, pridáme trošku vody. Odstavíme zo sporáka a necháme vychladnúť.\\r\\nUrobíme si kvások z kvasníc, teplého mlieka a trošku cukru. Do druhej misy si dáme múku, maslo rozpustené, cukor, vajcia. pridáme kvások a poriadne prehnetieme rukami. Cesto sa musí oddeľovať od bokov misy. Nesmie lepiť. Ak lepí, pridáme trochu múky. Necháme kysnúť aspoň 30-45 minút. \\r\\nMedzitým si pripravíme plnky - kakao zmiešame s práškovým cukrom, jablká pomiešame, aby sa nevytvorila kôrka z pudingu a chladíme. Škoricovú náplň môžete pripraviť zmiešaním cukru kryštálového a škorice, alebo použitím iba škoricového cukru.\\r\\nPo vykysnutí rozdelíme cesto na 3 rovnaké časti. Jednu časť po rozvalkaní rozdelíme na štvorce. Na jednej polovici urobíme zárezy a naplníme ľubovolnou plnkou. Zavinieme tak aby nám mriežka zostala na vrchu. Ja som dávala jablkovú plnku, alebo iba lekvár - hustý, aby nevytekal. \\r\\nZ ďalších dvoch častí cesta vyvaľkáme obdĺžnik a posypeme škoricovým cukrom alebo kakaovou plnkou. Predtým cesto potrieme roztopeným maslom. Zvinieme ako koláče a nakrájame na 3 cm široké kolečká. Poukladáme na plech.\\r\\nPotrieme vajíčkom a pečieme pri 195C asi 20 min do zlatova. Horúce posypeme cukrom.