BUCHTY LEKVÁROVÉ



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

múka, droždie, vajcia, mlieko, vanilkový cukor, olej, soľ, hrozienka, mak, lekvár

POSTUP PŘÍPRAVY

Vypracujeme cesto zo 600 g polohrubej múky, 3 žĺtkov, 2 deci oleja, 2 vanilkových cukrov, pol litra vlažného mlieka, pol lyžičky soli, rozmrvíme pol kocky droždia (alebo pol balíčka sušeného), pridáme hrsť hrozienok a lyžicu nemletého maku. Odložíme na hodinku do tepla, potom ešte raz premiesime a necháme ešte pol hodinku dokysnúť. Cesto rozvaľkáme na štvorce 10x10 cm vysoké 0,5 cm, do stredu dáme hustý slivkový lekvár, preložíme zo 4 strán, potrieme olejom, poukladáme na vymastený plech spojom nadol, buchty tesne vedľa seba a necháme ich ešte štvrť hodinku dokysnúť. Pečieme v rúre 10-15 minút pri 180 stupňoch.