Zemiakové pagáče

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

- 1 kg hladkej múky - 1/2 kg uvarených zemiakov - 3 dl mlieka - 4 dkg mlieka - 3 dcl oleja - 4 čajové lyžičky soli - 1 vajíčko - kúsok margarínu na potretie

POSTUP PŘÍPRAVY

Zamiesime 1 kg hladkej múky, 1/2 kg pretlačených uvarených zemiakov, 4 čajové lyžičky soli, 3 dcl oleja. Z 3 dcl mlieka a droždia urobíme kvások. Necháme cesto vykysnúť. Po vykysnutí ho vyvaľkáme a natrieme ho natenko margarínom. Cesto zložíme, necháme ho nakysnúť tak 10 - 15 minút, opäť rozvaľkáme a potrieme margarínom. Opäť zložíme a necháme 10 - 15 min. kysnúť. Nakoniec cesto rozvaľkáme, urobíme na povrch mriežku a povykrajujeme pagáčiky. Poukladáme ich na plech, potrieme vajíčkom, posypeme podľa vlastnej chuti (sezamom, rascou, postrúhaným syrom) a dáme piecť do vyhriatej rúry.