Famózna narodeninová torta "banány v čokoláde"



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Podľa požadovanej veľkosti torty - ja som robila na veľký plech, takže som použila dvojitú dávku - 12 vajec, 12 PL práškového cukru, 12 PL polohrubej múky, 1/2 prášku do pečiva, 4 PL kvalitného kakaa - to na korpus. Na plnku: 3 šľahačkové smotany, 300 g čokolády (použila som 52% na varenie z Lidla), marhuľový lekvár, 4 veľké banány

POSTUP PŘÍPRAVY

Moje mláďatko dnes dospelo... a ja - i keď na torty fakt nie som - som mu v zmysle tradície musela spraviť narodeninovú tortu. A keďže podľa môjho mláďatka nikto nevie spraviť tak dobrú čokoládovú tortu ako ja, tak som teda i túto osemnástu v poradí skúsila - za výdatnej pomoci manžela a pri doťahovaní môjho nápadu pri zdobení aj silným kreatívnym zásahom kamarátky Key.
No na poťahovku som si zatiaľ netrúfla, tak sme to poňali trošku inak. A výsledok je celkom zaujímavý... a chuť... hm hm hm... tá je naozaj famózna - ako vraví moje dieťa :)

Deň vopred si pripravíme - uvaríme parížsku šľahačku - ja som robila z troch 33% šľahačkových smotán a 300 g 52% čokolády na varenie z Lidla. Do hrnca dáme variť šľahačku... nalámeme do nej čokoládu...
...za stáleho miešania necháme prevrieť
...odstavíme z ohňa - vznikne nám krásna tmavá hladká hmota, necháme vychladnúť a dáme do chladničky do druhého dňa (min. 8-10 hodín)
Upečieme si korpus - všetky žĺtka (v mojom prípade 12) si vymiešame s polovicou práškového cukru - čiže u mňa 6 PL (polievových lyžíc)
Kým som miešala žĺtka s cukrom, mixér mi vyšľahal bielka (u mňa 12 ks) s druhou polovicou cukru (6 PL). Vždy pridám aj štipku soli.
...krásne do tuha
V miske si pripravíme suché suroviny: 12 PL polohrubej múky, 4 PL kakaa (lyžice nie kopcovité, ale zarovnané) a 1/2 prášku do pečiva - spolu zamiešame
Preosejeme do žĺtkov vymiešaných s cukrom
...v pôvodnom recepte sú 2 PL kakaa, ale ja som chcela mať aj korpus peknej čokoládovej farba, tak som dala 4 PL - takže to celé bolo trochu hustejšie, preto som si odobrala asi 2 kopcovité lyžice vyšlahaného snehu z bielkov, aby som to mohla vymiešať spolu do hladka
...potom som do toho dala všetok zvyšný sneh z bielkov
...ktorý som už len zľahka zašlahala do masy
...plech som si trošku vymastila a vystlala papierom na pečenie a masu rovnomerne rozotrela na plech. Dala som piecť na cca 170°C cca 25 min (podľa druhu rúry) - treba sledovať a vyskúšať špajdlou.
...upečený ešte horúci korpus som obrátila a papier stiahla - nechala vychladnúť a potom rozrezala na dva pláty - túto časť som v zápale práce zabudla zdokumentovať :)
...vlastne obrátený a z papiera stiahnutý záber som spravila :)
...parížsku šľahačku uvarenú den vopred vyberieme z chladničky a dáme do misy
...a vyšľaháme do tuha - ide to naozaj rýchlo - opatrne, nech neprešľaháte do maslovita
spodnú časť, resp. spodný plát natrieme polovicou šľahačky
...naukladáme kolieska banánov
druhý plát zo spodu - kde je prerezaná časť - natrieme marhuľovým (alebo iným obľúbeným) lekvárom - nie príliš, aby sa to nešmýkalo, len toľko, aby to tortu zvlhčilo - korpus lekvár vsaje.
Prikryjeme vrchným plátom tak, aby lekvárová časť prišla na banány a vrch zostal hladký. Celý povrch torty potrieme zvyšnou parížskou šľahačkou a polejeme čokoládovou polevou - recept na ňu mám vo svojich receptoch (tú časť som tiež akosi nestihla zdokumentovať)
Síce som pôvodne chcela dať niekomu spraviť marcipánového býka - nakoľko syn je býk ako vyšitý - ale nenašla som nikoho, kto by vedel spraviť býka podľa mojich predstáv, tak prišla na rad moja improvizácia... syn našiel obrázok býka, ktorého by si raz chcel dať vytetovať, tak mi napadlo, že by bolo celkom fajn nejak ho dostat na tú tortu... a napadlo mi toto - šablóna, tekutá čokoláda ako lepidlo a kokos - realizácia: trpezlivá a kreatívna kamoška Key ♥
...býk už hotový
...a tu už komplet aj s číslom "18"
...a tu už len polovica torty - prierez
...a detail rezu