Karbonátky z ovsených vločiek



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

400 g ovsených vločiek, 500 ml horúcej vody, 2 vajíčka, 1 kocka droždia, 1 cibuľa, alebo 2-3 mladé cibuľky aj s vňatou, 3-5 strúčikov cesnaku, vegeta, mleté čierne korenie, majorán, strúhanka

POSTUP PŘÍPRAVY

Ovsené vločky zalejeme horúcou vodou a necháme chvíľku postáť, 5-10 minút. Použila som vločky z Billy - Clever za 39 centov.
Pridáme ostatné suroviny a poriadne premiešame, najlepšie rukou. Aj keď tam ide droždie tak sa kysnúť nenecháva, to tam je iba pre chuť.
Koreniny si dajte naozaj podľa vaśej chuti. Ja som dávala tak od oka, zhruba toľko ako na zemiakové placky. Niekto ma rád viac korenené, iný menej. Kľudne improvizujte, robte podľa svojej fantázie. Môžte pridať aj za jednu - dve hrste strúhaného syra. Údený, alebo neúdený, aký máte, ale nemusíte. Ja som nedávala vôbec.
Ak sa vám zdá hmota príliš hustá, tak pridajte ešte vajíčko, alebo trošku vody. A ak to preženiete ako ja , pridajte ešte troška strúhanky, alebo ovsené vločky, znova to pekne zahustí.

Tvarujeme vlhkými rukami väčśie guličky, približne ako pinpongové, obalíme v strúhanke a tesne pred vysmážaním ešte mierne rozpučiť medzi dlaňami. Vysmážame v dobre rozpálenom oleji ,inak by vločky natiahli do seba veľa oleja, potom som ich dávala na papierové utierky,aby odsali prebytočný olej.
Chutí to trošku podobne ako zemiakové placky. Podávame so zemiakovou kašou, ku prívarku, s chlebom,teplé, alebo studené.

Ak máte manžela / alebo deti/ ako ja, ktorý by "zahynul" od niečoho ,kde je trošku viac vlákniny a kde nie je mäso, tak mu rozhodne nehovorte,čo ste tam dali. :-) Kým vločky nasávali vodu, tak som ich pre istotu s misou skryla pod stôl, len nech to nevidí. Pochutnával si na tom dva dni, ešte aj do práce si vzal, ale keby vedel, že je to z ovsených vločiek, tak ani do úst nevezme. A ja som sa trošku škodoradostne vytešovala ako som lacno a chutne navarila.

Keď som robila prvý raz, tak iba z polovičnej dávky, lebo som nevedela aký to bude mať úspech./ Ja som na takéto jedlá zvyknutá a mám ich rada. Brat bol dlhoročný vegetarián, teraz vitarián, takže som už ochutnala kadećo./ Jedli sme na večeru s chlebom a kyslými uhorkami. Včera som robila ako hlavné jedlo so zemiakovou kašou z celej dávky. Vyšlo mi 25 stredne veľkých karbonátok.
Netvrdím, že to bude chutiť každému, predsa len máme každý iné chute, ale ja som bola naozaj veľmi milo prekvapená a určite budem robiť veľmi často. U kamarátky v rodine mali tiež úspech, aj mojej mame chutili.
Dobrú chuť aj vám.

Tieto boli klasicky vysmážané pre manžela. Sú naozaj veľmi chutné.
Pre seba som piekla v rúre,len tak na sucho, lebo mám trošku problémy so žlčníkom. Viem, že nevyzerajú lákavo, no čo už. Papier na pečenie som si jemne natrela olejom. Poukladala karbonátky. Z každej strany som piekla zhruba 15-20 minút na 200 stupňoch. Ale musím uznať, že klasicky vysmážané v oleji boli oveľa chutnejšie. Tieto z rúry sú dosť suché a aj tá chuť je taká menej výrazná. Ak nemáte tráviace problémy,alebo prísnu diétu, tak sa tejto suchej verzii vyhnite oblúkom .:-)
A nech sa páči. Ešte nejaký fajnový šalátik a Dobrú chuť.
Karbonátky so šošovicovým prívarkom ...