♥♥♥ Bábovkovo...♥♥♥



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

...bábovka v akomkoľvek prevedení sa v našej rodine teší veľkej obľube a niekedy sa stane, že aj dvakrát za deň ju pečiem /ale to zas nie každý deň :-) / a preto je niekedy dobré mať po ruke viac variácií...

POSTUP PŘÍPRAVY

...niektoré receptíky sa už na tejto stránke nachádzajú, ja som si ich zozbierala zo "ženských" časopisov a kuchárskych kníh /to len aby sa nemyslelo, že sa snažím "objaviť Ameriku :-) /

OLEJOVÁ BÁBOVKA: Receptík je zo staršej kuchárskej knihy, ktorú som "zdedila" po mamine a je pre nás "tradičná"...♥♥♥♥♥ potrebujeme: 250g práškového cukru, 4 žĺtky, 4 bielky, kôra z 1/2 citróna, 1/2 balíčka vanilínového cukru, 1 PL rumu, 7 PL vriacej vody, 9 PL oleja, 125g hladkej + 125g polohrubej múky, 1/2 balíčka kypriaceho prášku, 2 PL kakaa, štipka soli...♥♥♥♥♥ Formu na bábovku si vymastíme a vysypeme /mne sa osvedčila hrubá múky alebo najemno nastrúhaná strúhanka/, rúru predhrejeme na 180 °C...♥♥♥♥♥ Bielky vyšľaháme so štipkou soli dotuha, cukor/práškový aj vanilínový/ vyšľaháme so žĺtkami, primiešame postrúhanú citrónovú kôru, rum a vodu a znova prešľaháme, potom primiešame olej. Múku zmiešame s kypriacim práškom a metličkou vmiešame do žĺtkovej hmoty. 2/3 hmoty nalejeme do pripravenej bábovkovej formy do zvyšku zamiešame kakao a nalejeme do bábovkovej formy /nemusíme premiešavať - kakao je ťažšie a pri pečení samovoľne bude klesať/. Pečieme na 180 °C prvých 20 minút, potom teplotu znížime a dopečieme /asi ešte 30 minút, ale treba radšej skúšať špajdľou, pretože každá rúra inak pečie/. Potom bábovku necháme riadne vychladnúť, vyklopíme na tanier a posypeme práškovým cukrom.
KAVOVÁ BÁBOVKA S LIKÉROM - receptík mám už dávnejšie opísaný zo "ženského časopisu" a táto bábovka je vhodná skôr pre dospelákov ku kávičke...♥♥♥♥♥ potrebujeme: 6 vajec, 300g rozpustenej Hery, 300g kryštálového cukru, 375g polohrubej múky, 1/2 balíčka kypriaceho prášku, 5 PL mlieka, 2 PL instatnej kávy,4 PL horúcej vody, 6 PL vaječného likéru♥♥♥♥♥ Pripravíme si bábovkovú formu /vymastíme a vysypeme ju/, rúru predhrejeme na 180°C♥♥♥♥♥Kávu si rozpustíme vo vode, z bielkov ušľaháme tuhý sneh, Heru a cukor vyšľaháme do peny, postupne všľaháme žĺtky, mlieko a kávu. Múku zmiešame s kypriacim práškom a metličkou vmiešame do pripravenej zmesi, nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov. Cesto nalejem do 2/3 do bábovkovej formy. /Pretože je cesta viac než dosť, je dobré si dávku znížiť o polovicu, alebo piecť vo väčšej forme./ Ja si zvyšné cesto nalejem do formičiek na mafinky a pečiem spolu s bábovkou - len ich skôr vyberiem z rúry :-). ♥♥♥♥♥ Bábovku pečieme prvých 25 minút na 180 °C a potom teplotu znížim na 160 °C a pečiem ju ešte asi 40 minút - treba skúšať špajdľou, či je dobre upečená...potom špajdľou napichám do bábovky dierky a nalejem do nich likér...bábovku necháme dobre vychladnúť a potom vyklopíme na tanier, povrch pocukríme...
BÁBOVKA Z CELÉHO MAKU: receptík je znovu opísaný z časopisu: 1 hrnček = 250ml ♥♥♥♥♥ potrebujeme: 3 hrnčeky, polohrubej múky, 2 hrnčeky kryštálového cukru, 1 hrnček celého maku, 1 hrnček mlieka, 1 hrnček oleja, 1 kypriaci prášok, 2 vajcia...♥♥♥♥♥ Na začiatok si pripravíme bábovkovú formu /potrebujeme väčšiu, pretože cesta je naozaj dosť, prípadne si cesto urobíme z polovičnej dávky, alebo si zvyšok cesta môžeme upiecť spolu z bábovkou vo formách na mafinky, chlebík alebo srnčí chrbát/ vymastíme a vysypeme ju múkou /mne najlepšie sa dá bábovka vyklopiť, keď formu vysypem hrubou múkou alebo jemnou strúhankou/...♥♥♥♥♥ Postup je veľmi jednoduchý: zmiešame všetky sypké suroviny, potom vmiešame olej, mlieko a nakoniec vajíčka...dobre premiešame a cesto nalejeme do 2/3 formy. Pečieme na 180 °C asi 45 minút. Necháme dobre vychladnúť, preklopíme na tanierik, pocukrujeme a môžeme degustovať...
STRAKATÁ BÁBOVKA: tento receptík je z knižky "Pečieme s láskou 8" a trochu som si ho upravila♥♥♥♥♥ Potrebujeme: 250g zmäknutého masla /alebo Hery/, 250g kryštálového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 5 vajec, 200g kyslej smotany, 350g polohrubej múky,1/2 balíčka kypriaceho prášku, 1 vanilkový puding, 1 čokoládový puding, 2 PL kakaa, štipka soli,1 ČL rumu /nemusí byť/ ♥♥♥♥♥ Rúru si predhrejeme na 180 °C a pripravíme si bábovkovú formu - vymastíme ju a vysypeme ♥♥♥♥♥ Maslo alebo Heru si vyšľaháme s kryštálovým cukrom, vanilínovým cukrom a štipkou soli mixérom na strednom stupni, potom rýchlosť zvýšime na maximum a postupne pridávame celé vajcia. Mixérom na nižších otáčkach následne zapracujem kyslú smotanu a múku zmiešanú s kypriacim práškom... Cesto rozdelíme na dve časti: do jednej vmiešame vanilkový puding, do druhej polovice vmiešame kakao, čokoládový puding a rum. Cesto vrstvíme do bábovkovej formy tak, že dáme lyžicu svetlého, potom lyžicu čokoládového cesta a dokola opakujeme...ďalšia vrstva ide tak, že na tmavé cesto dávame svetlé a naopak - to aby sa nám vytvoril strakatý vzor...formou potom jemne poklopeme o dosku, aby sa nám vrstvy spojili a dáme piecť na 180 °C asi 75 minút.♥♥♥♥♥ Po upečení necháme dobre vychladnúť a vyklopíme na tanier. Povrch posypeme cukrom alebo polejeme tmavou čokoládou a keď stuhne polejeme ešte bielou čokoládou...
JOGURTOVO - ŠKORICOVÁ BÁBOVKA: tiež som ju pred pár rokmi našla v ženskom časopise a patrí medzi stálice našej kuchyne... ♥♥♥♥♥potrebujeme: 350g polohrubej múky, 1/2 balíčka kypriaceho prášku, 1 vajíčko, 1 PL kakaa, 150ml oleja, 2 malé biele jogurty, 250g práškového cukru, 2 ČL mletej škorice...♥♥♥♥♥ Nachystáme si bábovkovú formu - vymastíme a vysypeme si ju, rúru predhrejeme na 180 °C. ♥♥♥♥♥ Do misky si navážim a vysypem všetky sypké suroviny, premiešam ich a následne vmiešam jogurty, olej a vajce. Všetko spolu prešľaháme s mixérom a následne vylejeme do bábovkovej formy. Pečieme na 180 °C asi 40 minút. ♥♥♥♥♥ Necháme dobre vychladnúť a vyklopíme na tanier, pocukríme...
BÁBOVKA S ORECHMI A HROZIENKAMI: ..a posledná z nemenovaného ženského časopisu. ♥♥♥♥♥ Potrebujeme: 6 vajec, 300g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 150 ml oleja, 150 ml vlažnej vody, 300g polohrubej múky, 1/2 balíčka kypriaceho prášku, za hrsť posekaných orechov /ja si ich zvyknem dať do sáčku, ktorý uzavriem a potom tĺčikom na mäso pár krát po nich buchnem - takto ich nemám rozlietané po celej kuchyni :-), za hrsť hrozienok, 2 PL kakaa...♥♥♥♥♥ pripravíme si bábovkovú formu - vymastíme ju a vysypeme, rúru predhrejeme na 180 °C ♥♥♥♥♥ Múku zmiešame s kypriacim práškom, z bielkov ušľaháme tuhý sneh, žĺtka vyšľaháme s práškovým a vanilínovým cukrom, opatrne vmiešame olej, vodu, múku, posekané orechy a nakoniec zľahka aj sneh z bielkov. 2/3 cesta vylejeme do pripravenej formy a posypeme 1/2 z pripravených hrozienok. Do zvyšnej tretiny cesta vmiešame ostatné hrozienka a kakao. Vylejeme na pripravené cesto, jemne zatrasieme formou a dáme piecť cca na 30 - 40 minút na 180 °C. ♥♥♥♥♥ Upečenú bábovku necháme dobre vychladnúť a vyklopíme na tanier, môžeme ešte pospať práškovým cukrom, ale kto nemá rád moc sladké ani netreba, bábovka je aj tak dosť sladká.