Francúzske bagety



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

170ml vody, 1kl soli, štipka kr.cukru, 280g hladkej múky chlebovej - T650( alebo aj pomiešaná s celozrnnou, alebo grahamovou - väčšinu treba nechať hladkej múky), 1kl sušeného droždia

POSTUP PŘÍPRAVY

Všetky suroviny vložíme do pekárničky, zapneme program na bagety. Ak nemáte, zvoľte program cesto. Po vykysnutí cesto rozdelíme na 4 časti, z každej vytvarujeme bagetu a necháme pod kuchynskou utierkou ešte kysnúť (cca20-30min). Potrieme vajíčkom (originál sa bagetky potierajú len vodou, ale mne sa zdajú potom moc biele) posypeme slnečnicovými a ľanovými semiačkami. prípadne inými, podľa chuti. Dobré sú aj ovsené vločky. Bagetky priečne narežeme nožíkom, alebo nastrihneme nožnicami.(teraz pozerám, že tie na fotke som akurát nenarezala :-)
Kto má program na bagety, vloží bagety späť do pekárne a pečie. Kto nemá, vloží bagetky do rúry na 180°C a pečie cca 40min - kým budú mať peknú farbu do zlatista.
Jedna dávka je na 4 bagety vhodné akurát na pečenie v pekárničke. Ak pečiete v rúre, môžete robiť z dvojnásobku cesta a budete mať 8 bagiet.

najlepšie sú nakrájané na kolieska k dobrému šalátiku:-)

po vykysnutí preložíme do formy na bagetky (ak pečieme v pekárni na pečenie bagiet)
posypeme semiačkami
pripravené na pečenie
upečené