Kysnutá lúpaná bábovka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500g hl. múky špeciál - dala som špaldovú, 50 g cukru, 2 dcl mlieka, 25 g droždia, trošku soli, 60 g masla, 1 žltok. na obaľovanie: 120 g masla, 180 g cukru, 100 g mletých orechov, 1 lyžica mletej škorice, cca 60 g hrozienok namočených v rume

POSTUP PŘÍPRAVY

Droždie vymiešame s troškou mlieka, cukru, muky a necháme vykysnúť. Hotový kvások vlejeme do múky, pridáme roztopené maslo, cukor, soľ, žĺtok, zvyšné vlažné mlieko. Vymiešame cesto a necháme kysnúť na teplom mieste asi 3/4 hodiny. Zatiaľ v jednej miske rozpustíme maslo (nad parou), v druhej zmiešame cukor s mletými orechmi a škoricou. Pripravíme si aj hrozienka, ktoré namočíme do rumu. Z vykysnutého cesta potom lyžicou vykrajujeme alebo rukou trháme kúsky, namočíme do roztopeného masla, obalíme v orechovej zmesi a ukladáme do vymastenej bábovkovej formy. Každú vrstvu posypeme hrozienkami, ja som nedávala. Pokračujeme až kým sa cesto a ostatné suroviny minú. Necháme 10-15 minut ešte kysnúť, pečieme pri 170-180°C asi 45 min.

Ďakujem za recept kolegyni Hanke, ktorá doniesla túto fantastickú bábovku ochutnať, jej mame, ktorá pečie a dcére, ktorá mi poslala tento recpet :)

kúsky sa rozlupujú až si prsty oblizujete :)