Celozrnné rožky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 balíček sušeného droždia 1 lyžička cukru 250g pšeničnej celozrnnej múky 100g hladkej pšeničnej múky 50g ražnej múky 2 lyžičky soli 1 lyžica octu (pužila som biely vínny) 80ml oleja 250ml vody 1 lyžička rasce 1 lyžička majoránky

POSTUP PŘÍPRAVY

Cesto sa dá vymiesiť aj ručne, ja používam DP. Do nej najprv nelejeme tekuté prísady, teda vodu, olej a ocot, pridáme soľ (aby neprišla do styku s droždím), na to vysypeme múky, pridáme lyžičku cukru a droždie, rascu a majoránku. Zapneme program cesto.
Po vykysnutí cesto vyvaľkáme a rozrežeme na trojuholníky (počet podľa veľkosti). Každý trojuholník zrolujeme smerom od jeho najkratšej strany k špici, aby vznikol rožok. Rožky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte 30 min nakysnúť. Pečieme pri 200 °C cca 20 minút.
(Ja som cesto najprv rozdelila na 2 polovice, každú potom po vyvaľkaní na 8 trojuholníkov, takže máme 16 malých rožtekov. Klasických by malo vyjsť 8)