Syrová roláda, šunková rolka s chrenom, nátierky,studené misy .......



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

pri fotkách......

POSTUP PŘÍPRAVY

Prikladám fotky so stručným popisom na jednoduché studené misy........nie som profík,ale iba amatér a moje diela nie sú vôbec dokonalé,ale aspoň ich budem mať pokope a nemusím ich stále hladať! Každopádne nejaká zmena pri toľkých sladkých tortách neuškodí! A možno nejakú žienku oslovia a inšpirujú :-)

........ak bude viac času,budem prikladať ďalšie

SYROVÁ ROLÁDA: Starý recept mojej maminky: Potrebujeme: 350g syru v celku,alebo 9 – 12 ks Eidamu (najlepšie syr štvorcový a ks podľa veľkosti), 125g klasického masla, 2 vajíčka na tvrdo, 2 ks Kravičky alebo Karičky, 2 ks postrúhanej zavár.uhorky a podľa chuti:plátky šunky, pažitka, petrž.vňať, soľ, korenie, kápia alebo červená paprika.Ponorným mixérom vymiešame:maslo,syr,uhorky,vajíčka,koreniny a do vymiešaneho pridáme pažitku a petrž.vňať,papriku.Syr v celku dáme do dobrého sáčku a vo vriacej vode uvaríme asi 15min. – sledujeme.Ja mám radšej druhý spôsob,pri ktorom sa nemusím báť,že sa mi pretrhne sáčok :-D:na opak plechu si dám silikónovú podložku,rozložím plátky syru tak,aby sa jednotlivé kusy prekrývali a dám na 5 min. na 100-120*C rozpustiť.Tiež sledujeme,stačí ozaj len chvíľka,pokiaľ sa nám syr nespojí.Necháme chvíľu vychladiť .Potom na syr rovnomerne rozotrieme plnku a natesno zrolujeme.Zabalíme do potr.fólie,alebo do peč.papiera a dáme do chladničky dobre stuhnúť......
ŠUNKA PLNENÁ CHRENOM: Opäť receptík mojej maminky!Potrebujeme: 9 plátkov štvorcovej alebo širokej šunky,125g klasického masla, 6 ks Kravičky- Karičky,2 vajíčka uvarené na tvrdo, 2 PL postrúhaného chrenu (podľa chuti viac či menej) a dochutiť:soľ,korenie,petrž.vňať. Ponorným mixérom vymiešame:vajíčka,maslo,syr,chren a koreniny,dochutíme.Na potravinársku fóliu,peč.papier (ja nepoužívam alobal,ale kľudne použite i ten) si rozložíme šunku tak,aby sa nám jednotlivé kúsky prekrývali a natrieme rovnomerne plnku.Natesno zrolujeme a dáme do chladničku poriadne stuhnúť.....
SYROVÁ LOPTA - CHEESE BALL.Recept mám od priateľky z Nového Zélandu,je to ich obľúbená chuťovka.Potrebujeme:200g krémového syru (ja dávam Cheddar,neviem či je aj na SVK,ak nie.kľudne stačí Eidam), 250 g Mozzarely, 3 postrúhané zavárané uhorky, ½ červenej papriky, 2 ML wonchestrovej omáčky, štipku Tanasca, 1 ML kari, 1/2 ML mletej červenej papriky, soľ, korenie, trošku posekaných mandl, dosť petržl.vňate.Syry potrúhame na strúhadle,stačí na hrubo.Pridáme na jemno posekanú čerstvú papriku a postrúhané zav.uhorky.Dochutíme omáčkou,mletou čer.paprikou,kari, Tabascom,mandlami,soľou,petrž.vňaťou.Všetko spolu varechou vymiešame a vytvarujeme do tvaru gule-lopty.Dáme do sáčku aleho potr.fólie.Necháme poriadne vychladnúť a stuhnúť......
TUNIAKOVÁ POMAZÁNKA.Stará známa tuniaková pomazánka!Určiteju poznáte,a ak nie,tak potrebujeme: 1 tuniak v konzerve (buď v oleji,alebo vo vlastnej šťave), 4 uvarené vajíčka na tvrdo, 4 zavárané uhorky, 1 menšia cibuľa, 125 g masla,podľa chuti: syr Kravička, mrkva,soľ, horčica,korenie.Všetko spolu zmiešame,ja najradšej ponorným mixérom a dám do cukrárskeho zdobítka a tvarujeme buď na rohlík,bagetu a pod...
SLANÁ TORTA: Potrebujeme: toustový chlieb + suroviny na ľubovolné nátierky!V mojej torte je VAJÍČKOVÁ: 250g klasického masla, 8 uvarených vajec, 2 PL horčice,soľ,cibuľa.Všetko spolu rozmiešať!A druhá CESNAKOVO - ŠUNKOVÁ NÁTIERKA: 100g masla, 100g šunky, 2 str.cesnaku (podľa chuti viac,či menej), kyslá smotana alebo 1 Bambino,soľ.Šunku nakrájame na pásiky a ostatné suroviny zamiešame.Toustový chlieb rozložíme- 4 ks na spodu.Ak Vám vadia kraje,môžte ich orezať,ja ich však nechávam,lepšie potom drží plna pri zdobení.A postupne vrstvíme:chlieb,vajíčková nátierka, cesnaková a opäť chlieb.Nátierky si môžte zvoliť podľa vašej chuti a výšku torty tiež.Poslednú vrstvu chleba potrieme plnkou a obalíme buď syrovým poťahom,alebo len šunkou a ľubovolne dozdobíme
šunka,zelenina,vajíčka,syr.......
šunka,syr, zelenina
Netradičná NÁTIERKA Z NIVY: Potrebujeme:200 g nivy, 200 g obyčajného masla, 3 - 4 PL koňaku, mleté orechy.Nivu postrúhame, pridáme maslo a koňak alebo Whiskey podľa chuti.Premiešame ponorným mixérom,naplníme cukrárske zdobítko a zdobíme bagetu,rohlík a pod. Nakoniec posypeme orieškami.
ŠALÁT "ZABIJÁK " : Prečo ten názov?Sama som ho pomenovala,lebo šalátik vystihuje kvôli sile,čo v sebe má!Potrebujeme: podľa počtu osôb +- 2 mrkvy, 2 stonky celeru, 2 - 3 PL čerstvého chrenu, 1 pór, 2 strúčiky cesnaku, 1 listový šalát, 1 červená paprika, 1 kyslá smotana, soľ,korenie. Mrkvu a celer očitíme a postrúhame na strúhadle.Pridáme najemno pokrájaný pór,šalát,papriku, na jemno postrúhaný chren a prelisovaný cesnak.Ochutíme a zamiešame kyslú smotanu.Šalát je pre odvažlivcov, kvôli chrenu a cesnaku.Nám chutí,nevadí nám sila týchto zázračných surovín a v zimnom čase či v období chrípok výborná voľba!Nekazte si šalát Majonézou,ale keď bez nej šalát nezjete,tak si ju doprajte,ale podľa mňa,potom ten šalát už nie je "Zabiják " !
ŠALÁT Z ČERVENOU REPOU:v podstate zloženie,ako pri predošlom recepte,len je pridaná červená repa cca 3ks a uvarené špaldové Penne.
Slaná torta Motýľ: vajíčková nátierka, šunka,zelenina...
inšpirácia na raňajky :-)
všeličo