Čokoládové a figové kocky s marcipánom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2x KAKAOVÁ PIŠKÓTA - 2 x 6ks vajec, 2 x 5 PL polohrubej múky, 2 x 2 PL kakaa, 2 x 6 PL cukru kryštál, 2 x 2 KL PDP, 2 x 1 PL oleja, PLNKA - 5ks vajec, 200g cukru kryštál, 300g polohrubej múky, 2 PL kakaa, 200g várovej čokolády, 200g masla, 1 malý pohárik džemu, MLIEČNY MARCIPÁN - 200g cukor práškový preosiaty, 200g sušené mlieko Laktino zelené, 60g masla, 1 - 2 ks bielok, 1 - 2 KL medu, 2 PL likéru Amaretto, ešte budeme potrebovať 250g sušných fíg, 2 malé poháriky ľubovoľného džemu, POLEVA - 400g várová čokoláda, tuk, 2 balíky bielej polevy

POSTUP PŘÍPRAVY

Alebo ako využiť zdanlivú katastrofu vo svoj prospech. Viac v postupe...

Takto sa to všetko začalo. Piekla som čokoládovo-kávové rezy, ktoré sa mi pokrájané a ozdobené (nie pre nás) v chladničke vyšmykli a popadali na všetky mriežky a skoro do všetkého, čo sa v chladničke nachádzalo.Najskôr som musela všetko poumývať, upiecť druhé a na druhý deň porozmýšľať, čo s tým.
Všetko som dala do misy, pridala som džem a dobre vymiešala. Samozrejme, že vy takto začínať nebudete. Takže si upečiete piškótu na plnku (inšpirácia od Márie P.- teleflex) - bielka vyšľaháme so štipkou soli do tuha, postupne pridávame cukor, keď je sneh pevný, pridáme žĺtka, premiešame a nakoniec múku (môže byť špaldová) + kakao. Upečieme na 180°Celzia cca 15 - 20 minút.Potom ju potrháme, pridáme roztopenú čokoládu s maslom a vymiešame, ak treba, tiež pridáme džem.
Ako podklad si upečieme dve kakaové piškóty. Postup ako je uvedený vyššie pri piškóte do plnky. Necháme vychladnúť, potom piškótu otočíme, stiahneme papier a obidve potrieme ľubovoľným džemom. Na prvú si nanesieme polovicu plnky, rozotrieme a dáme stuhnúť. Figy zalejeme vriacou vodou, necháme zmäknúť, potom scedíme a necháme odtiecť.
Príprava marcipánu - cukor zmiešame s mliekom, maslom a likérom, pridáme med (najskôr len jednu lyžičku) a bielok (najskôr len jeden, druhý podľa potreby).
Marcipán si pomocou fólie vyvaľkáme na veľkosť plechu.
Nanesieme na pripravenú stuhnutú plnku. Kraje zrežeme a pridáme do druhej polovice plnky.
Hneď pokrájame na kocky.
Vo vodnom kúpeli si pripravíme čokoládovú polevu, tuk pridávam postupne po troškách, poleva by mala byť hustá. Kocky v nej namáčame a...
...ukladáme na papier na pečenie, ozdobíme a necháme stuhnúť.
Do druhej polovice plnky pridáme pokrájané figy, orezky z prvých kociek + ostatok marcipánu a dobre premiešame. Namiesto fíg môžeme použiť akékoľvek sušené ovocie, orechy, um a pod.
Natrieme na druhú piškótu a dáme stuhnúť. Potom pokrájame na kocky.
Bielu polevu roztopíme vo vodnom kúpeli a namáčame do nej figové kocky. Chcela som použiť tiež čokoládovú polevu, ale som zistila, že už nemám žiadnu čokoládu, tak som minula túto, ale nerada ju používam.
Poukladáme na papier na pečenie, ešte som ich trošku dozdobila s tou istou polevou, dáme stuhnúť.
Stuhnuté kocky dáme do muffinkových košíčkov.
A dáme do chladu.
Prierez čokoládovými kockami.♥
Prierez figovými kockami.♥