Bielkové kolieska



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na cesto - 400 g hladkej múky, 250 g Hery, 2 žĺtky, 1 vanilkový cukor Na sneh z bielkov - 2 bielky, 180 - 200 g práškového cukru, štipka soli

POSTUP PŘÍPRAVY

Recept mám od mamky. Už roky rokúce ho má zapísaný vo svojom "receptovom" zošite. Pamätám si ,že tieto kolieska piekla skoro každé sviatky a vždy ich zlepovala iba marhuľovým lekvárom.

Zo surovín na cesto si spracujeme cestíčko. Je také trošku tuhšie. Necháme ho odstáť ,ale len chvíľku kým si vyšľaháme sneh.
Z bielkov, cukru a štipky soli si ušľaháme tuhý sneh.
Vyvaľkáme asi na cca 3 mm a vykrajujeme kolieska. Mne sa občas vydarilo aj také hrubšie. Podľa potreby podsypávame múkou. S cestom sa trošku ťažšie pracuje, ale dá sa to, nie je to až také hrozné.
A ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Na každé koliesko dáme za lyžičku snehu a rozotrieme po celej ploche, ale nie až úplne na kraj, pri pečení sa to ešte trošku roztiahne. Ja som mala jedno bielko od iného pečenia, tak som urobila sneh až z troch.
Pečieme pri 150 stupňoch 30-35 minút, aby bol sneh navrchu taký bledoružový. Tu sú už upečené.
Manipulujte s nimi až keď vychladnú. Spájame po dve lekvárom, džemom. Je lepšie ak je trochu hustejší ,aby sa kolieska zo seba nezošmykovali. Z tejto dávky mi vyšlo 30 kusov, už pospájaných koliesok. Samozrejme záleží od toho aké hrubé kolieska vykrajujete. Môžte robiť aj tak, že na jednu polovicu sneh dávať nebudete a budete ho mať iba z jednej strany koláčika. Ja to robím tak ako moja mama, tá dávala vždy sneh na všetky kolieska.
Pripravené na export na chatu.
Dobrú chuť !!!