Babičkine palacinky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na cesto: *400 g polohrubej múky, 20 g droždia, 7 dl mlieka, 2 dl minerálnej vody, 2 vajíčka, štipku soli, 2 lyžice kryštálového cukru* (ak nemáte poruke minerálku, stačí zmiešať kávovú lyžičku Bystrinky (Iskry...) do pohára vody). ***Ak nepoužijete droždie, budete mať cesto na výborné klasické palacinky.***

POSTUP PŘÍPRAVY

Tieto palacinky sú podľa receptu mojej babičky. Sú jemné, ale sýte.

vymixujeme 2 celé vajíčka vo väčšej nádobe do hustejšej peny, pridáme 2 lyžice kryštálového cukru, ešte chvíľu mixujeme
pridáme vlažné mlieko, do ktorého sme zamiešali droždie, štipku soli a lyžičku cukru
spolu premiešame, pomaly prisypeme múku a ešte vymixujeme. Necháme postáť asi 15 min.
prilejeme 2 dl minerálnej vody, premiešame, necháme ešte tých 10 minút postáť. Vylievame cesto na jemne naolejovanú panvicu /ja ju len pretieram/ a ostatné už viete. Stačí tenšia vrstva, zistíte to u prvej (inak, prvá palacinka u mňa je vždy skúšobná - nikdy sa mi nepodarí. :o)
takto krásne sa nám nadýchajú palacinky
a urobíme si vééééľmi veľa palaciniek...., ktoré plníme a zdobíme podľa chuti
Plníme tvarohom, lekvárom... Nesmie chýbať spražené maslo a zmiešaný kakaový prášok s práškovým cukrom - (maslom poliate palacinky - kakao - maslo)
tvarohová plnka: hrudkovitý tvaroh (250 g) vymiešame s 1 vanilkovým cukrom - nič viac a necháme postáť, kým sa nám nespravia palacinky
Keď ich chcem spraviť sýtejšie a zároveň aj ako dezert, tak na palacinky nedávam maslo a kakao, ale polejem vanilkovým pudingom: 6 dl mlieka, 1 Zlatý klas, 2 lyžice kryštálového cukru - 4 dl mlieka uvarím s cukrom, pridám Zlatý klas vymiešaný so zvyšným mliekom a uvarím. Polejem naplnené palacinky a dozdobím.
Môžete pridať aj jahodový smotanový jogurt. Báječné.... *Dobrú chuť*
palacinky bez droždia
***