Orechový " Chinois "



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na cesto - 550 g polohrubej múky, 300 ml mlieka, 2 žĺtky, 75 g roztopeného masla, 80 ml oleja, 100 g cukru, 3/4 kocky droždia a 2 - 3 štipky soli. Ďalej ešte budeme potrebovať - mleté vlašské orechy, mletú škoricu, cukor, vanilkový cukor, roztopené maslo, hrozienka / prípadne inú náplň podľa vašej chuti/

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento recept vznikol vďaka mojej lenivosti. Vkladám ho sem ako inšpiráciu, že aj závin môžeme občas urobiť trochu iným spôsobom. Pôvodne som chcela robiť trdelníkové rožky, lenže kým mi vykyslo cesto tak som zistila, že sa mi tie rožky akosi robiť nechce, bola som veľmi unavená.
Uvažovala som, že z cesta urobím narýchlo iba dva klasické orechové záviny ,ale nedávno som robila chinois - francúzsky maslový koláč, tak ma napadlo, že to urobím na tento spôsob. Je to jednoduché a rýchle, ak neberiem do úvahy dobu kysnutia.


Nech sa darí a prajem dobrú chuť.

Cesto krásne vykyslo. Robila som v pekárničke. Ak nemáte tak bežným spôsobom. Namiesto oleja z pôvodného receptu som dala 80 ml roztopeného masla a namiesto 2 žĺtkov som dala jedno celé vajce.
Cesto trošku podsypávať múkou a vyvaľkať na veľký plát. Posypať od oka , alebo podľa chuti mletými orechami, cukrom, vanilkovým cukrom, symbolicky škorice, pofŕkať roztopeným maslom a ak chcete tak pridajte aj hrozienka, ale nemusíte. My máme radi hrozienka, aj škoricu, tak dávam pomerne dosť.
Stočiť ako klasický závin, vlastne tak trošku pevnejšie.
Rovnomerne rozrezať na 12 kúskov širokých cca 7-8 cm.
Takto naukladáme do olejom vymastenej tortovej formy. Ak tam budú väčšie medzierky tak nevadí, pri kysnutí a pečení sa to roztiahne a zaplní.
Necháme podkysnúť cca 15 minút , ja som pred pečením už nepotierala ničím, ale ak chcete tak kľudne potrite vajíčkom, prípadne posypte sekanými orechami. Pečieme vo vyhriatej rúre na 190-200 stupňov 7-10 minút , potom stíšime na 160-170 stupňov a pečieme ďalších 20-25-30 minút. Sledovať, každá rúra pečie inak.
Upečené.
Po vychladnutí vybrať z formy. Ide to celkom pekne,akurát na 2 miestach som si trochu pomohla nožom.
Krájame ako tortu.
A môžeme degustovať. Ochutnávali sme ,keď to ešte nebolo celkom vychladnuté, vidieť aj na reze. Ja som si to odtrhávala ako takú lúpačku. Veľmi chutné.
A iný kúsok. Dobrú chuť.