Čokoládové muffiny / Nigella Lawson /



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

265 g hladkej múky, 160 - 170 g práškového cukru, 250 ml mlieka, 100 ml oleja, 1 celé vajce, 2 polievkové lyžice kakaa, 2 kávové lyžičky prášku do pečiva, 1 kávová lyžička sódy bicarbóny, 1 vanilkový cukor, 150 g čokolády

POSTUP PŘÍPRAVY

Viem, že receptov na muffiny je tu kvantum, ale aj tak pridám tento mnou odskúšaný. Budem ho tu mať aspoň uložený pre budúce použitie. Recept som objavila na facebookovskej stránke s receptami s odkazom na nejakú zahraničnú stránku. Vraj sú podľa receptu od Nigelly Lawson. Aj keď podľa mňa sa gramáže málilinko líšia od originálneho receptu a tiež si pamätám, že Nigella tam nedávala vanilkový cukor, ale 1 lyžičku vanilkovej esencie. Ale nevadí, včera som vyskúšala a s výsledkom som bola veľmi spokojná. Muffinky sú krásne nadýchané a veľmi chutné. Ešte nikdy sa mi nepodarili také pekné. A to som už vyskúšala kadejaké recepty. Príprava nenáročná, zvládnu aj deti. Z tejto dávky mi vyšlo presne 24 kusov, keď som piekla vo farebných košíčkoch od Tescomy. Druhý krát som piekla v bielych košíčkoch,ktoré som kúpila v Tescu, boli trošilinku vyššie ako tie farebné a vyšlo 18 kusov.

Najprv som si zmiešala všetky sypké suroviny, postupne pridala tekuté. Okrem čokolády. Chvíľku som si to prešľahala mixérom a na záver pridala kúsky nasekanej čokolády na varenie / mala som 52% z Lidla /. V originálnom recepte bola uvedená horká čokoláda. Čokoládu si nenalámte na úplne drobné kúsky, lebo sa vám pri pečení v ceste úplne rozplynie. / Najbližšie ,keď ich budem piecť tak vyskúšam s bielou čokoládou a namiesto oleja vyskúšam dať roztopené maslo. /

Cesto nechajte cca 5 minút odstáť, nie v chlade, iba tak na stole pri izbovej teplote. Do košíčkov som dávala cca jednu riadne vrchovatú polievkovú lyžicu cesta a ešte trošička. / viď.fotky/.
Piekla som na 200 stupňov. Prvá várka 17 minút a tie druhé 15 minút. Ale sledujte, každá rúra pečie inak.

Dobrú chuť !!!

Do takejto výšky som plnila košíčky. Je to taká riadne vrchovatá polievková lyžica a ešte taký malý kúsok. Z cesta sa snažte naberať tak, aby ste mali v každom košíčku pár kúskov čokolády.
Upečené. Tieto som piekla 17 minút. Druhé 15 minút. Ale osobne si myslím, že možno by stačilo aj 12 - 13 minút, aby boli ešte vláčnejšie. Treba si to odsledovať. Určite nie dlhšie, aby čokoláda a kakao nezhorklo.
Vyšlo 24 kusov.
Detail
Veľmi pekne sa dali vybrať z košíčkov.
Dnes som to skúšala aj takto. Za lyžicu cesta, kocka čokolády a navrch zasa cesto.
A upečené. Tu mi vyšlo 18 kusov. Kým sú ešte také teplé, tak veľký kus čokolády vo vnútri je mňam. Ale keď vychladne tak rozhodne odporúčam radśej viac menších nasekaných kúskov.
Ďalšia varianta - kávové. Do cesta som pridala 1 polievkovú lyžicu instatnej kávy.
A tu som zasa pridala za hrsť sekaných orechov a za hrsť hrozienok. Sekanej čokolády som dala iba 50 g.
a ďalšia varianta .... namiesto kakaa 4 lyžice mletých orechov ... čokolády 100 g
Ďalšia varianta ... namiesto múky rozmixované ovsené vločky, hnedý cukor a ako plnka rozmiešaný osladený tvaroh s hrozienkami
A v reze ....