Koka sušienky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

220 g Hery / alebo maslo, prípadne iný margarín/, 100 g práškového cukru, 240 g hladkej múky, 100 g strúhaného kokosu, 2 žĺtky, 2 polievkové lyžice kakaa, 1 vanilkový cukor, pol lyžičky prášku do pečiva /nemusí byť/

POSTUP PŘÍPRAVY

Recept som našla na českom MMB.
Keďže som ho však dnes vlastnoručne vyskúšala, tak som si dovolila ho sem vložiť s vlastnými fotkami ako inšpiráciu pre vás. V pôvodnom recepte nie je prášok do pečiva, ja som trošku pridala. Robila som hneď z dvojitej dávky, keďže máme veľmi radi koka sušienky z obchodu. Tieto sa im chuťovo naozaj dosť podobajú. V skutočnosti sú tmavšie ako na hlavnej fotke, blesk mi to nejako veľmi osvetlil. :-)

Heru si rozpustíme v mikrovlnke, alebo na sporáku. Necháme trochu vychladnúť a postupne primiešame ostatné suroviny. V pôvodnom recepte si autorka žĺtky vymiešala s cukrom osobitne, ale ja nie - to už nechám na vašom uvážení ako to urobíte. Mne sa nechcelo vyberať mixér a už vôbec nie miešať ručne . Vypracujeme a vznikne nám cesto konzistenciou pripomínajúce plastelínu. Na začiatku sa bude zdať, že sa rozpadá , ale potom sa to pekne spojí. Je trošku mastnejšie, keďže tam ide 220 g tuku.
Skúste trošku z cesta ochutnať a podľa uváženia pridajte ešte cukor. Môj manžel sa sťažoval, že pre neho sú málo sladké. Mne boli sladké akurát. Nie sú presladené, ale samozrejme záleží aj na horkosti kakaa.
Kúsky odtrhávame a robíme z nich guličky / veľkosť ako sklenené guličky na hranie - my sme ich volali dúhovky/.
Kladieme na plech, vystlaný papierom na pečenie cca 2 - 3 cm od seba a potom roztlačíme vidličkou. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov, približne 12 - 15 minút. Čas je orientačný, sledujte, každá rúra pečie inak.

Hneď po upečení majú byť ešte také trošku mäkké, ale po vychladnutí už budú naozaj také "sušienkové".

Cesto z ktorého si odtrhávame kúsky a spracujeme na gulićky. Robila som z dvojitej dávky. Na foto eśte nie je poriadne spracované, má byť približne ako plastelína.
Guličky roztláčame vidličkou. Cesto je trošku mastnejšie, ale dobre sa s ním pracuje, nelepí sa na ruky.
Robila som z dvojitej dávky - vyšli mi 4 takéto plechy. Možno by vyšlo aj 5, ale ku koncu som už strácala trpezlivosť a guličky som robila čím ďalej väčšie a väčšie. :-)
Upečené. Toto bol prvý plech, keď som tie guličky robila pomerne malé.
Na hornom plechu sú už upečené, dole už pripravené do rúry.
Z dvojitej dávky ich vyšlo 4 x 49 ks , ale tu už je vyše 20 kúskov zjedených. V skutočnosti sú oveľa tmavšie,toto mi len blesk veľmi osvetlil.
Hotovo. Dobrú chuť. Viem, že dizajnovo nic moc, na krajoch sú troška také rozstrapkané, ale možno niehoho aj tak inšpirujem. P.S. Dnes som mala "reklamáciu" od jednej pani, že robila z polovičnej dávky a vyšlo jej iba 20 kusov. No neviem ,kde urobila chybu, zrejme veľké guličky. Ja som robila z dvojitej dávky a ako vidieť aj na fotkách vyššie, tak na jednom plechu mám 49 kusov a plechy boli štyri. A to som už ku koncu robila guličky naozaj dosť veľké. Takže z jednej dávky by malo výjsť určite okolo cca 80 - 90 kusov sušienok, ak sa robia guličky približne vo veľkosti sklenených guličiek na hranie.