Domáci racio-chlieb



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

125 g špaldovej múky (alebo inej racionálnej)\\r\\n175 g hladkej múky (špeciál 00 extra)\\r\\n75 g polohrubej múky\\r\\n12 g trstinovej melasy\\r\\n21 g droždia\\r\\n2,8 dl vody (teplej 37°C)\\r\\n40 g slnečnicových jadierok\\r\\n25 g ľanových semiačok\\r\\n5 g rasce\\r\\n8 g soli\\r\\n1PL oleja\\r\\n1KL octu

POSTUP PŘÍPRAVY

fotopostup

prísady na malý chlieb (z polovičky droždia)
z droždia, melasy a 1dl vody pripravíme kvások, ktorý necháme 10 min. pracovať
takto vyzerá kvások po 10 min., ak máme kvalitné droždie
medzitým zmiešame všetky suché prísady vo veľkej miske
k suchým prísadám prilejeme kvások, zvyšnú vodu a spolu varechou zmiešame, nakoniec pridáme olej a ocot a potom 10 min. miesime rukou
takto vyzerá vymiesené cesto, ktoré nám prístroj nikdy nevyrobí, pretože ručne vmiesime do cesta nielen teplo svojich rúk, ale hlavne lásku, s ktorou chlieb pripravujeme...,-) cesto prikryjeme čistou utierkou a necháme 1 hodinu kysnúť
pekne vykysnuté cesto po 1 hodine
opäť ho premiesime do malého bochníka, znova prikryjeme utierkou a necháme ešte 20 minúť kysnúť
takto vyzerá cesto po ďalších 20 minútach
vyklopíme ho na plech vystlaný papierom na pečenie, vytvarujeme do bochníčka a necháme 30 min. podkysnúť
po 30 minútach urobíme na bochníku zárezy, aby mala kadiaľ unikať para počas pečenia (inak by chlieb praskol a para by unikala cez prasklinu) takto pripravený bochník potrieme slanou vodou
do rúry dáme nádobu s niekoľkými kockami ľadu, aby sa pri pečení tvorila para a chlieb tým získa mäkkú kôrku chlieb pečieme 15 min. pri 220°C, ďalších 35 min. pri 180°C
hotový chlieb potrieme bravčovou masťou
z uvedených prísad sme upiekli chlieb s hmotnosťou 690 gramov
chlieb zabalíme do plátených utierok a necháme chladnúť 3 hodiny (chlieb za túto dobu ešte zreje) dôležité je položiť chlieb na mriežku alebo nejakú podstavec, aby sa rovnomerne zo všetkých strán odparovalo teplo
no a toto je naozaj Boží dar