Gratinované zemiaky so špargľou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

8 stredne veľkých zemiakov - 500 g špargle - 100 ml mlieka - 150 g kyslej smotany - 2 vajcia - 100 g tvrdého syra - petržlenová vňať - soľ - mleté čierne korenie - maslo - strúhanka

POSTUP PŘÍPRAVY

Inšpirované výborným časopisom, dnes sme to vyskúšali a bolo výborné, pošmákli si aj mäsožravci.

1. Zemiaky v šupke uvaríme v osolenej vode do skoromäkka a dáme vychladiť.
2. Špargľu očistíme - odrežeme tak 1 cm z konca a šúpeme od miesta rezu. Ak je už dosť drevnatá, tak môžeme použiť obyčajnú škrabku na zemiaky. Potom ju vložíme do vriacej osolenej vody a necháme tak 10 minúť povariť. Varíme najlepšie vo vysokom hrnci na stojáka zviazané špagátom, aby sa jednotlivé kúsky nerozutekali, pričom hlavička špargle je vynorená nad vodou. Toto by bol ten ideálny prípad, ja však nemám taký super hrniec, tak som použila obyčajnú plytkú rajnicu (ak je celá špargľa ponorená, netreba ju zväzovať dokopy).
3. Špargľu necháme mierne vychladnúť, nakrájame na 2 cm kúsky. Zapekaciu misu vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Potom do nej poukladáme na kolieska nakrájané zemiaky...
4. ... a špargľu a zase zemiaky a špargľu, kým sa všetko neminie.
5. Kyslú smotanu, mlieko a vajcia zmiešame, osolíme, okoreníme, vmiešame najemno nastrúhaný tvrdý syr a nakoniec nasekanú petržlenovú vňať.
6. Zálievku rovnomerne vlejeme do zapekacej misy na zemiaky so špargľou a šup s tým do rúry. Pečieme cca 40 minút pri teplote 180 stupňov.
7. Podávame so zeleninovým šalátom. Dobrú chuť!