jablková piškótka s karamelovým krémom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

na tento vynikajúci koláčik, ktorý skvelo kombinuje kyslastú chuť jabĺk so sladkou chuťou karamelu, potrebujeme:
CESTO: 5 vajec, 100g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 150g hladkej múky, 4 lyžice horúcej vody, PDP,
ďalej asi 1,5kg jabĺk, ďalši vanilkový cukor, kto má rád, príp. orechy alebo hrozienka ( to ja kvôli rodine vynechávam ) a na KRÉM 1 salko a 250g masla ČOKOLÁDOVÁ POLEVA: 1 čokoláda na varenie a trochu cery

POSTUP PŘÍPRAVY

vopred si uvaríme salko - 2,5 až 3 hodinky.
jablká si nastrúhame na hrubo a premiešame ich s vanilkovým cukrom a ak chceme, aj s posekanými orechmi a/alebo hrozienkami. hlboký pekáč si vystelieme papierom na pečenie a rovnomerne naň navrstvíme jablkovú masu.
pripravíme si piškótové cesto - žĺtka vyšľaháme s cukrom a vanilkou do peny, pridáme po troške horúcu vodu, potom primiešame postupne múku s práškom do pečiva. z bielkov vyšľaháme sneh a po troške ho ručne vmiešame do cesta. hotové cesto nalejeme na jablká a pečieme cca 20 min na 200st. ( individuálne podľa rúry ).
zatiaľ si vyšľaháme maslo a prišľaháme studené uvarené salko.
po upečení koláč necháme vychladnúť a preklopíme ho na druhý pekáč alebo podnos, odstránime z jabĺk papier a potrieme karamelovým krémom.
nad parou rozpustíme ceru a čokoládu a pofŕkame ňou koláčik.
A HOTOVO !

môj manžel teda nie je na sladké, ale tento koláč by jedol na raňajky-na obed-na večeru :-DDDD
tak dúfam, že tie, ktoré ho ešte nepoznáte, si na ňom pochutíte rovnako :-)