Peniažky so šúľancami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1kg v šupke uvarených zemiakov, 200g hrubej múky, 50g hladkej múky, 1 vajce, soľ.........slivkový lekvár, 150g masla, 6-8 PL preosiatej strúhanky

POSTUP PŘÍPRAVY

v obrázkovom postupe

z múky, vajca soli a vychladených a pretlačených zemiakov spracujeme na cesto
z masla odrežeme asi 1cm prúžok a popražíme na ňom preosiatu stúhanku v panvici a zbytok masla poražíme v kastróliku
cesto rozdelíme na 4 časti, z troch urobíme peniažky
a to tak že cesto rozvaľkáme , nožom si naznačíme polovicu, ale neprerežemem cesto, na jednej polovici si predznačíme vykrajovatkom kolieska, ja mám rada menšie , tak som použila pohárik s priemerom 4,5cm
do predznačených koliesok dáme slivkový lekvár a prehodíme naň druhú polovicu cesta
okolo lekváru cesto popritláčame
a vykrojíme kolieska, toto zopakujeme aj zo zvyšnými dvoma časťami cesta
poslednú časť cesta a zbytky zhnetieme dokopy
narežeme na niekoľko častí , z ktorých šúľame šúľance
aby to šlo rýchlejšie dala som si dvadlhé šúľky vedľa seba a krájala som ich spolu
najprv som vyvarila šúľance, zaliala troškou masla, posypala pr. cukrom aj strúhankou a premiešala
potom som vyvarila peniažky, keď takto vyplávajú na povrch, ešte minútu povrú a sú hotové, vybrala som ich z vody dala na šúľance, zaliala zbytkom masla, posypala strúhankou a ešte trochu pocukrovala a nemiešala som ich len som tak poprehadzovala v miske, aby sa nepotrhali peniažky
nakoniec naložíme na taniere pred svojich hladošov a čudejeme sa ako rýchlo miznú z povrchu zemského (taniera)