Spiťák Izy



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Hnedé cesto: 4 vajcia, 150 g práškového cukru, 50 ml vlažnej vody, 150 g zmäknutého masla, 1 lyžica kakaa, 1 prášok do pečiva, 120 g pomletých orechov, 70 g polohrubej múky ********** Orechová plnka: 200 g na hrubšie pomletých orechov, 4 lyžice práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 150 ml rum ********** Čokoládová plnka: 3 vajcia, 150 g kryštálového cukru, 3 lyžice kakaa, 180 g masla (90 g maslo + 90 g helia) ********** Na potretie: ríbezľový, alebo marhuľový lekvár ********** Na posypanie: strúhaná čokoláda

POSTUP PŘÍPRAVY

Plech s rozmermi 36x26 cm.

Najskôr si pripravíme hnedé cesto. Žĺtka vymiešame s cukrom do peny, pomaly prilievame vodu. Pridáme zmäknuté maslo a kakao zmiešané s múkou a práškom do pečiva. Nakoniec pridáme sneh z bielkov. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech a pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 15 minút.
Orechovú plnku pripravíme zmiešaním orechov s cukrom, vanilkovým cukrom a rumom. Necháme chvíľu postáť.
Na čokoládovú plnku šľaháme mixérom nad parou vajcia s kryštálovým cukrom a kakaom, asi 15 minút.
Necháme mierne vychladnúť a potom zamiešame do zmäknutého vymiešaného masla.
Z vychladnutého koláča opatrne stiahneme vrchnú kožku cesta.
Potrieme hrubšie lekvárom a necháme trochu postáť.
Potom nanesieme orechovú plnku. Znovu trochu počkáme.
Na orechovú plnku rovnomerne rozotrieme čokoládovú plnku. Na vrchu nastrúhame čokoládu. Necháme stuhnúť v chladničke a môžeme krájať na rezy.