Sladký tvarohový chlebík - BABIČKA



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500g poloh.múka, 2x pr.do peč., 200 g práš.cukor, 1 x vanil.cukor, 250 g maslo/Hera, 2 vajíčka, 250 g jemný tvaroh, opité hrozienka - asi v 2 PL (r)umu, 150 g sekané orechy/mandle, štipka soli, škorice, citr. a pomaranč.kôra

POSTUP PŘÍPRAVY

Táto dávka je na 3 chlebíky. Ja som robila len z polovičnej dávky a trocha som si zjednodušila technolog.postup - teda foto je trošišilinku zavádzajúce hlavne pri použití vajíčok .-))

spojiť tuk s práš.cukrom
pridať tvaroh s 2 žĺtkami.
Ak nemáte jemný tvaroh, treba pomlieť na mäsovom mlynčeku...to teda robiť nebudem, radšej obehnem celé mesto a zoženiem jemný!!
Na foto je len tvaroh, ja som pri tej polovičnej dávke dala celé vajíčko naraz ( na nasled.foto), predsa nebudem šľahať 1 bielko :-))
toť moje celé vajko. Podľa originálneho receptu treba pridať žĺtka s tvarohom a skoro ku koncu jemne primiešať vyšľahané bielka .
Babička je vtedy jemnejšia a nadýchanejšia. Táto moja moc dýchať nestihla, ledva vydržala do nasledujúceho rána ku káve! Aj to som ju musela schovať.
pridať múku s prd. do peč., riadne vymiešať a potom ten spomínaný bielko-sneh a úplne nakoniec opité hrozienka a sekané oriešky/mandle.
Ja som dávala mandle, ani tie už nabudúce nedám, kým som ich obarila, ošúpala a nasekala, minula som hodne času.
cesto riadne riadne vymiesiť. Spočiatku sa tvári nevrlo, nechce sa mu, ale ono sa poddá, ak mu pohrozíte troškou múky, pokiaľ to treba, nakoniec sa vzdá a bude tvárne.
vytvarujeme štrúdličky - chlebíčky. Tieto dve sú z 1/2 dávky, inak sa robia na 1 plech 3 väščie klacky.
Treba ich dať dosť od seba, lebo na naparujú jeden pred druhým, prípadne oddeliť papierom na peč., aby na seba nevideli...Ak nedávate papier, plech im pomastite.

A nechajte ich takto nachystané poležať aj hodinku....umyte riady, žehlite...žartujem, kuk na MMB a dajte si cigu.
Narastú len trošku, najviac sa nafukujú až v teple trúby.
po hodinke odpočinku ich upečte, 170 °C, 40-50min. V trúbe budú rááásť a ráásť.
Potom ich horúce potrite maslom
napudrujte im nosy cukrom
vychladnuté sú úúplne super ku káve, čaju. Recept mám od mamy mojej mamy, túto mlsnôstku voláme v rodine "babička". Naša stará mama ich pečie už 20 rokov. Nakrájané sa dajú fajn zmraziť, veeľmi rýchlo sa rozmrazia.