Panelákový Kotlíkový Guláš De Luxe



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Rozpis je na cca 4-5 litrov gulášu. Suroviny: Bravčové pliecko 1,5 kg // Bravčová masť (2 PL) // Rastlinný olej (4 PL) // Domáca (Gazdovská) údená slanina // Cibuľa (4 ks) // Cesnak (8 strúčkov) // Mrkva 1 ks // Petržlen 1 ks // Paprika zelená 2 ks // Paradajka 2 ks // Paradajkový pretlak malý 1 ks // Sušené hríby 2 hrste // Sladká mletá paprika 4-5 ČL // Pálivá paprika (Feferónka) podľa chuti // Mleté čierne korenie 3-4 ČL // Gulášová zmes ½ sáčku // Horčica 2 PL // Mletá rasca 1 ČL // Bobkový list 1 ks // Masox 2 kocky // Vegeta-Dobrotka 3 ČL // Svetlé pivo 1,5 dl // Zemiaky 8-10 ks // Majoránka // Soľ

POSTUP PŘÍPRAVY

Do veľkého kastróla dáme roztopiť na kocky nakrájanú slaninku, netreba veľa, iba pre chuť tak 2-3 PL, chvíľu topíme, pridáme bravčovú masť a olej a na to na kocky nakrájanú cibuľu, a teraz naozaj pomaly, pomaly cibuľku pražíme a miešame cca 10 minút, keď už začína chytať okraje, podlejeme ju vodou tak 2 dl, zakryjeme a dusíme ďalších aj 20 minút, je to dôležité pre celkové zahustenie a chuť gulášu. Medzitým si očistíme a nastrúhame nahrubo 1 mrkvu, 1 petržlen, pokrájame na kocky 2 papriky a 2 rajčiny a spolu s pretlakom pridáme do cibuľového základu, popražíme-podusíme ďalších 10-15 minút. Teraz je čas na mäsko, ktoré už máme nakrájané na kocky a nakorenené čiernym mletým korením, príp. aj gulášovou zmesou, hodíme do hrnca a poopekáme zo všetkých strán, kým zbelie. Pridáme koreniny: mletú sladkú papriku, pálivú (s tou radšej opatrne), čierne mleté korenie, rascu, vegetu, bobkový list, gulášovú zmes, horčicu, bujón, namočené hríby aj s nálevom, cesnak pokrájaný na plátky – ale pozor iba 4-5 strúčkov, ostatný si necháme na záverečné dochutenie. Posolíme, ale radšej s citom, aby sme to neprehnali, je tam už vegeta aj bujón a gulášová zmes tiež býva prisolená. Podlejeme pivom a mierne vodou, nie veľa, naozaj iba do ¾, aby sa mäsko dusilo a nie varilo. A teraz už len pomaly dusíme, miešame, podľa potreby prilievame vodu, dusíme tak zo 2 hodinky, skúšame či je mäsko mäkké, ja ozaj dusím kým je už skoro hotové, až potom dávam zemiaky nakrájané na kocky. Keď už sme dali zemiaky, teraz môžeme priliať vodu na potrebné množstvo a varíme na miernom ohni, kým zemiačky zmäknú a troška aj viac, musia byť také „zaguľatené“. Ak sme to neprehnali s vodou, mal by byť guláš akurát hustý, ja ničím nezahusťujem, keď, tak rozpučím pár zemiačkov cez vidličku a to stačí. Na záver ako tradične – dosolíme, doštipľavíme, pridáme 2-3 strúčky pretlačeného cesnaku a v dlaniach rozmrvený majorán. Toť vsjo! Chce to hlavne trpezlivosť a zaručujem Vám, že Vás chlapi budú nosiť na rukách :) Je to môj „vytunený“ recept a to som sa ich veru zopár 100 litrov navarila. Dokonca tento gulášik má príchuť diviny, čo aj mňa samu prekvapilo, to asi robí tá slaninka a pivo (inak sa nebojte, vôbec ho nie je cítiť). Tak hor sa do práce, ja už mám navarené a veru dobrá polka už padla za vlasť :) Pekného Silvestra všetkým! :)