Bryndzové halušky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

zemiaky, 1 vajíčko, polohrubá múka, soľ, bryndza (20 - 25 dkg), voda, slaninka, kyslá smotana

POSTUP PŘÍPRAVY

Domáce bryndzošky! To je voľačo... mňam.
Moji chlapi ich zbožňujú a ja ich dosť často robievam. S tými z reštaurácie sa nedajú porovnať. Vyskúšajte, veď sme Slováci a ich príprava nie je zložitá.
(Len to umývanie riadov potom.... ale to nechajte na tatinka, po dobrom obede bude ochotnejší ,) )

Očistíme si zemiaky - množstvo prispôsobte počtu konzumentov, toto na obrázku vystačilo pre dvoch dospelých ľudí, dvoch pubišov a jedného malého človiečika a ešte nám zostalo trochu aj na večeru.
Zemiačiky nastrúhame na druhom najväčšom strúhadle (alebo ich rozmixujte v mixéri, aj tak sa dá)
Do nastrúhaných zemiakov pridáme vodu (podľa množstva zemiakov, ja som dala asi 1,5 -2 dcl)
Šup celé vajíčko, soľ
Postupne pridávame múku, kým nie je masa polotuhá. Pozor, ak bude múky málo, halušky sa budú rozpadávať, ak priveľa, tak sa budú zle sádzať a budú chutiť "múkovo"...
Cesto zasypeme múkou, aby nesčernalo - spomínate si na sivasté halušky z jedálne? bleeee...
Takto zostanú pekné biele :)
Cesto by sme mali nechať aspoň hodinku "uležať", ale ak čas súri môžeme ísť hneď na to...
Nakrájame slaninku na kocečky.
Dáme variť vodu do veľkého hrnca - pridáme za lyžičku soli a medzitým si upražíme slaninku
Po zovrení vody ideme sádzať halušky. Ja som si kúpila nový sádzač, pretože ten starý som zabudla na dovolenke v Chorvátsku... :( A povedala som si, že si kúpim teda ten pekný aj so zásobníkom na cesto... To som si dala... Ktovieako to s ním nešlo...
Mierne nervózna som odstránila zásobník a poďho sádzať klasicky s tým oným, neviem ako sa mu hovorí :)))
Ale aj to sprosté strúhadlo som kúpila so strašne malými dierkami! Moje nervy!!! A Lukinko sa len milo usmieva, čo to tá mamina stvára... Nakoniec som to dosádzala klasicky na doštičke s nožom.
Halušky po dosádzaní už nenecháme dlho variť, pretože kým ich nasádžete, tak oni sa medzitým aj uvaria. Scedíme po častiach a ja ich aj premývam horúcou vodou, aby neboli mazľavé od zemiakovej šťavy. Šup s nimi do veľkého hrnca, hneď na to bryndzu a horúcu slaninku. Rýchlo premiešať a čo najskôr podávať, prípadne ich hodíme na chvíľku do teplej rúry, aby nevychladli.
Prvý papá u nás Lukino - je najviac hladný :))). Jemu som dala bez slaninky a teda dusil jedna radosť. Bude z neho dúfam riadny chlap! ;)
A potom k stolu všetci ostatní. Na bryndzošky dávame kyslú smotanu, sú potom šťavnatejšie a hrozne dobrunké. Nezabudnite ešte posoliť.
A môj tip - dajte si k nim acidofilné studené mliečko... je to bezkonkurenčná kombinácia....
Dobrú chuť!
....Lukáškovi chutia halušky aj po rokoch :) - dnes už 8 ročný chlapček