POTŘEBNÉ PŘÍSADY
100g hery, 2PL medu, 100g práškového cukru, 1PL sódy bikarbóny, 1čl octu, 2vajcia, 500g hladkej múky, 130g karamelových cukríkov, 900ml mlieka, 3vanilkové pudingy (podla potreby + 3PL polohr.múky), 120g masla, 50g mletých vlašských orechov.
POSTUP PŘÍPRAVY
Heru, med a cukor zohrejeme, pridáme ocot a sódu a za stáleho miešania primiešavame celé vajcia (pozor nespraviť praženicu ako ja dnes!), odstaviť a do teplého zamiešať múku. Nechať odstáť v teple aj hodinu. Rozdeliť na 8 častí (tortová forma), a medzi dvoma mikroténmi rozvaľkať teplé cesto na tenúčko (ak cesto vychladlo alebo sa s ním ťažko pracuje - zohriať na 15sek. v mikrovlnke). Pláty postupne pečieme v rúre na 170°C - 4min. Necháme ich vychladnúť. Krém: karamelky rozpustíme zahrievaním s mliekom (asi 100ml) a do rozpustenej zmesi vlejeme zvyšné mlieko zmiešané s pudingami a múkou. Uvaríme hustú kašu, do ešte teplého pridáme 120g masla a zľahka premiešame, nevytvorí sa nám kožka. Uvareným krémom postupne plníme všetky pláty, posledný plát natrieme zvyšným krémom, posypeme mletými orechmi zmiešanými s podrvenými orezkami z cesta a pokvapkáme čokoládou. Dáme do chladu. Výsledná marlenka má hmotnosť 1750g.
v reze |