Vanilkovo ananásová (alebo trasená) torta z 2 vajec



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Ja som robila tortu, ale daný recept je možne použiť na bežný nedeľný koláčik. Cesto: 2 vajcia 0,6 dcl oleja, 16 dkg kryštálového cukru, 1/2 práš. do pečiva, 22 dkg polohrubej muky, 1dcl čista minerálka Plnka: 1 šľahačková smotana, 1 kyslá smotana, 1 puding ole bez varenia, 0,5 plechovky ananásového kompótu, 1 vanilkový cukor. Poťahová hmota: 8 g želatíny v prášku (pol balíčka), 0,4 dcl vody, 2 lyžice med alebo pšeničný sirup, asi 500 g práškový cukor, potravinárska farba, 1 malá lyžička citrónovej arómy, cera na potretie rúk.

POSTUP PŘÍPRAVY

Postup je vo fotopostupe.
Poťahová hmota: Želatínu zalejeme vodou, pridáme potravinárske farbivo a dáme na krátko do mikrovlnky zohriať, aby sa roztopila. Ak použijeme med, tak ho roztopíme nad parou. Ja som dala pšeničný sirup, priamo do teplej želatíny a vložila ešte na pár sekúnd do mikrovlnky. Vznikla tekutá hmota. Preosiala som práškoví cukor. Asi 300g som pridala do misy, naliala želé zmes a miesením vytvorila poťahovú hmotu. Cukor som pridávala, kým hmota nebola ako plastelína. Nechala som chvíľku postáť. Hmotu som následne vyvaľkala a potiahla ňou tortu. Chutí ako želé masmalow cukríky. Je tvárnejšia ako MMF hmota.

Vajcia, olej a cukor - dobre vyšľaháme na penu. Pridáme prášok do pečiva zmiešaný s múkou (miešam hladkú aj polohrubú) a postupne prilievame minerálku. Cesto som naliala po lyžiciach do 20 cm hrnca. Dno hrnca som vystlala papierom na pečenie a dala upiecť. Pečiem na 175°C, cca 30 minút.
Upečené vychladnuté cesto prerežeme na tri časti (resp. na dve). Pokvapkáme sirupom, alebo sladkou vodou. Môžeme ho natrieť aj džemom. (ja som zabudla)
Pripravíme si plnku. Kyslú aj sladkú smotanu, puding CrémeOlé bez varenia (Dr. Oetker) a šťavu z ananásového kompótu, vanilku dáme do misy. Krátko vyšľaháme do tuhého krému. Komu sa zdá plnka málo sladká je potrebné pridať cukor. Cesto natrieme polovicou plnky na kt. poukladáme ananás.
Prikryjeme cestou a postup opakujeme. Na vrch dáme posledné cesto. Keďže som tortu poťahovala, musela som ju natrieť maslovým krémom (maslo vyšľahané s cukrom), aby sa poťah netopil.
Torta v reze. Posledný kúsoček.