Jablčník z krehkého cesta

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Potrebujeme:
300 g hladkej múky,
70 g práškového cukru,
1/4 balíčka prášku do pečiva,
140 g masla alebo tuku,
soľ,
1 žĺtok,
1 vajce,
1 vanilkový cukor,
1 dl mlieka alebo smotany.

Plnka: 750 g jabĺk, 100 g práškového cukru, škorica, 100 g hrozienok, 100 g orechov, mlieko na potretie

POSTUP PŘÍPRAVY

Ako na to:
Do hladkej múky pridáme preosiatý cukor s práškom do pečiva, rozsekáme maslo alebo tuk, pridáme trošku soli, žĺtok, vajce, vanilkový cukor a toľko smotany alebo vody, aby bolo cesto spojené a hladké. Potom ho rozdelíme na dva diely a dáme do chladu. medzitým pripravíme plnku. Potom cesto každé zvlášť rozvaľkáme na 1/2 cm, na váľku prenesieme na plech, posypeme postrúhanými jablkami zmiešanými so škoricou a s cukrom. Cukru dáme podľa kyslosti jabĺk. Do plnky môžeme pridať aj hrozienka a posekané orechy. Jablká prikryjeme druhým dielom cesta, rováľkaného na veľkosť prvého cesta, kraje pretlačíme, celý jablčník potrieme mliekom a upečieme.
Upečený posypeme vanilkovým cukrom, trochu vychladnutý pokrájame na štvorcové rezy.