PIKANT



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Kápia 2 kg, fialová cibuľa 1 kg, 1 hlávka cesnaku, 1 kg rajčín, 2 lyžice vegety, 5 feferóniek bez zrniečok, 1 deci oleja

POSTUP PŘÍPRAVY

Zeleninu očistíme, posekáme nadrobno (netreba ju mlieť, rozvarí sa), pridáme vegetu, olej a varíme v hrnci na miernom ohni až kým sa neodparí všetka voda (môže to trvať až tri hodiny) a vytvorí sa hustá kaša. Ak chceme pikant krémovo jemný, rozmixujeme ho ponorným mixérom. Ešte horúci plníme do pohárikov, uzatvoríme, zabalíme do deky a sterilizujeme v tzv. suchej pare až do úplného vychladnutia. Pikant sa hodí na chlieb, hrianky, ako dochucovadlo do gulášov, omáčok. Pikantnú chuť určuje počet feferóniek - 5 malých guľatých feferóniek bez zrniečok úplne postačí, kto má rád štipľavejšie, zvýši dávku.