Palacinková torta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

PALACINKY: 650 g hl. múky, 900 ml vlažného mlieka, 450 ml minerálky, 110 g masla, 165 g prášk. cukru, 4 menšie vajcia, pol ČL soli Torta: 200 g horkej čokolády, 50 g zmäknutého masla, 200 g lieskových orieškov, 800 ml šľahačky 33%-tnej, 1 stužovač, 1 van. cukor, 2a1/2 vrchovatej PL prášk. cukru, 450 g kyslého džemu (má byť trochu hustejší - napr. višňový) TORTA: 200 g horkej čokolády, 50 g zmäknutého masla, 200 g lieskových orieškov, 800 ml šľahačky 33%-tnej, 1 stužovač šľahačky, 1 van. cukor, 2a1/2 vrchovatej PL prášk. cukru, 450 g kyslého džemu (má byť trochu hustejší - napr. višňový)

POSTUP PŘÍPRAVY

Palacinky:
1. Do vlažného mlieka pridáme minerálku, zmäknuté maslo, vajcia a premiešame. Ďalej prisypeme preosiatu múku s cukrom a soľou. Všetko šľaháme asi 1 minútu.
2. Nehorľavú panvicu o priemere 20 cm pomastíme 1,5 PL oleja a rozpálime ho. Veľkou naberačkou nalejeme cesto, panvicu pritom obraciame vo vzduchu do strán, aby sa cesto rovnomerne a rýchlo rozdelilo po celej ploche, a na mierne zvýšenom plameni opekáme do bledohneda z oboch strán. Na každú ďalšiu palacinku dávame na panvicu už len asi 1 ČL oleja. Palacinky necháme prikryté obrúskom úplne vychladnúť (napr. cez noc).
- z dávky vyjde cca 24 ks, pričom prvé dve-tri sa nemusia podariť, ale po očistení panvice obrúskom ďalšie už idú výborne

Torta:
1. Oriešky opražíme za častého miešania na suchej panvici, pokiaľ im nezačne praskať vrchná šupka. Potom ich dáme do vlhkej utierky, spojíme všetky cípy a akoby drhnutím utierky zošúchame z nich šupu nadol. Následne ich v hrubšom igelitovom vrecku roztlčieme na malé kúsky.
2. Vo vodnom kúpeli roztopíme spolu nalámanú čokoládu s maslom a štipkou soli. Do roztopenej čokomasy potom pridáme 200 ml tekutej šľahačky a tri vrchovaté hrste roztlčených lieskovcov.
3. Zvyšných 600 ml vychladenej šľahačky s oboma cukrami vyšľaháme dotuha (napr. vo vysokom odmerkovom pohári), prisypeme stužovač a znova vyšľaháme.
4. Kompozícia torty: pal. - šľah. - pal. - džem - pal. - čokoliesk. plnka - pal. - a znova šľah. - pal. - džem - .... mne sa podarilo 6 sérií a minula som nato 19 palaciniek. Dávame pozor, aby sme nič nerozotierali ku kraju, ale ponechali asi 1, 5 cm od kraja voľný kvôli prípadnému neskoršiemu vytekaniu z torty. Zvyškom šľahačky potrieme nakoniec celú tortu, navrch ešte postrúhame horkú čokoládu a boky posypeme zvyškom roztlčených lieskovcov. Dáme do chladničky na pár hodín, resp. na noc, aby torta dobre stuhla a dala sa krájať bez šmýkania sa.

pohľad zvonku ... je vidno, ako sa džem topil a trošku vytiekol, ale našťastie to bola len nepatrná časť, lebo v torte ho bolo aj tak dosť