Jablková torta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

krehké cesto: 220g polohrubej múky, 2PL mlieka, štipka soli, 150g masla, Plnka: 800g očistených jabĺk, cca 100-150 g cukru, 0,5 litra vody, 2 balíčky zlatého klasu, vanilkový cukor, šťava z polovice citróna, Posýpka: 1 väčšie jablko postrúhané na hrubo, 2PL cukru, 3-4PL hrubej múky, vanilkový cukor

POSTUP PŘÍPRAVY

Z prísad na cesto uhnetieme cesto, ktoré dáma na pol hodiny stuhnúť do chladničky. Zatiaľ si urobíme plnku, očistené jablká dáme variť spolu s 250ml vody, cukrom a šťavou z citróna. Varíme kým jablká nie sú mäkké, potom hmotu rozmixujeme ponorným mixérom. Do zvyšných 250ml vody zamiešame zlatý klas a vlejeme ho do jablkovej hmoty. Vznikne niečo ako jablkový puding, ktorý necháme prevrieť a podľa potreby dochutíme. Cesto vyvaľkáme na veľkosť formy, dáme ho aj na okraje, skoro až po vrch. Na cesto vylejeme plnku a dáme piecť do vyhriatej rúry na 20min. Posýpku urobíme zmiešanám všetkých prísad a nasypeme ju na koláč po 20min pečenia a necháme koláč ešte dopiecť. Tortu krájame dobre vychladenú, lepšie je urobiť si ju deň vopred alebo ráno, lebo dlho chladne.
Recept je inšpirácia z časopisu Záhradkár :)