Jablková štrúdľa



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

cesto: 250 g hladkej múky, 80 g masla, 1 žĺtok, 1 dcl mlieka, trošku soli plnka: 1 a 1/2 kg jabĺk, 1 škoricový cukor, kryštýlový cukor podľa kyslosti jabĺk

POSTUP PŘÍPRAVY

cesto: Na dosku preosejeme múku, pridáme maslo, žĺtok, soľ a mlieko. Vypracujeme cesto, ktoré necháme v chladničke odpočívať pol hodiny.
plnka: jablka nastruháme, premiešame s kryštálovým a škoricovým cukrom a rozdelíme na 3 časti.

Z chladničky vyberieme cesto, rozdelíme na 3 diely. Každé rozvaľkame na pomučenej kuchynskej utierke, pokvapkame maslom (olejom), posypeme troškou strúhanky, posypeme jablkami a zvinieme pomocou utierky. Po každom otočení cesto natierame maslom (olejom), aby sa pri pečení lístkovalo.
Tak vyrobíme tri štrúdle. Vložíme ich na pomastený plech. Počas pečenia ich ešte aspoň 1-2 kráť potrieme maslom. Pečieme v horúcej rúre (180 - 200 stupňov) dozlatista.

cesto s jablkami pripravené na zvinutie
štrúdle nachystané na pečenie