2v1 - Tradičná liptovská zamrvenka s hubami + výborné halušky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

cibuľa, mrkva, kaleráb, petržlen, zeler, huby, olej, soľ, korenie - celé aj mleté, paprika, vegeta, vajce, múka, 1 - ČL octu

POSTUP PŘÍPRAVY

vo fotopostupe

Na oleji opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme pokrájanú koreňovú zeleninu a chvíľku restujeme.
po chvíľke zalejeme vodou...
... a prisypeme na kocky pokrájané zemiaky.
Dochutíme soľou, korením, mletou paprikou, rascou, vegetou.
Prisypeme nakrájané huby. Najvhodnejšie sú plávky, rýdziky, kuriatka a pod. Necháme variť.
Keď už je zelenina takmer mäkká, zavaríme do polievky halušky. Tie si pripravíme z vajca, hladkej múky, soli a vody. Do polievky ich zavaríme pomocou haluškára.
Necháme asi 10 minút povariť. Nebojte sa, keď bude polievka hustejšia, lebo teraz nasleduje dôležitý krok.
Pomocou haluškára si vyberieme časť halušiek aj so zeleninou a hubkami do misy a odložíme ich bokom.
Dokončíme polievku - posypeme ju rôznymi druhmi vňate. Ja som dala petržlenovú, zelerovú, cibulovú a ligurčekovú (tá má super vôňu aj chuť, u nás sa nazýva lubštik, v čechách tuším libeček). Nič sa však nestane, keď použijete len petržlenovú. Polievku si dochutíme podľa svojho gusta a na záver prilejeme 1 - 2 ČL octu. Polievka je hotová.
Zapražíme si halušky, ktoré sme odložili bokom. Na oleji opražíme cibuľku, odstavíme a prisypeme papriku....
...polejeme halušky, pomiešame, prípadne dosolíme.
Rýchle, jednoduché a chutné jedlo je na stole. Mne pripomína vždy leto, kedy chodievame často na huby a robievame túto polievku s haluškami. Keď je veľa húb, namrazím ich a teším sa z dobrého jedla aj inokedy v roku.