Musaka (úplne famózna)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 baklažány, 600-700g mletého hovädzieho mäsa, zemiaky podľa veľkosti zapekacej misy (cca 10 menších), 2 paradajky, konzerva krájaných paradajok, 200-250g syr FETA, 4 strúčiky cesnaku, 1 cibuľa, 4 PL olivový olej + olivový olej na vymastenie zapekacej misy, čierne korenie, biele korenie, soľ, červená mletá paprika, saturejka, soľ, na bešamel: 1/2 litra polotučného mlieka, 60g masla, 3 PL hladkej múky, mletý muškátový oriešok, mletá škorica.

POSTUP PŘÍPRAVY

Recept je možno pracnejší, ale určite stojí za to vyskúšať ho. Budete krochkať blahom :D

Zemiaky uvaríme v šupke v slanej vode.
Cibuľu a cesnak na jemno nakrájame a opražíme na 4 lyžiciach olivového oleja.
Pridáme čierne korenie, biele korenie, červenú mletú papriku, saturejku. Premiešame a pridáme mleté mäso. Dusíme.
Potom pridáme paradajky z konzervy a ďalej dusíme, až kým nie je mäsko mäkké.
Baklažán a paradajky si zatiaľ nakrájame na plátky. Baklažán netreba soliť a nechávať ho "vypotiť", je to zbytočné, chutí rovnako. Len ho nakrájajte na tenučko. Prípadne ho môžte na sucho opražiť predtým, ale nie je to nutné.
Uvarené zemiaky očistíme a nakrájame na kolieska.
Pripravíme si bešamel. Rozpustíme 60g masla, pridáme 3 lyžice hladkej múky a dobre premiešame metličkou. Vlievame studenú mlieko a ďalej miešame. Pridáme štipku mletého muškátového oriešku a za pol lyžičky mletej škorice (nevynechajte ju zo strachu, je veľmi dôležitá). Za stáleho miešania privedieme do varu a necháme cca 8 minút prevrieť - stále miešame.
Zapekaciu misu vymastíme troškou olivového oleja. Na dno poukladáme zemiaky, posolíme. Na ne krúžky baklažánu, mleté pripravené mäso, opäť krúžky baklažánu a krúžky paradajok.
Zalejeme pripraveným bešamelom.
A zasypeme strúhanou fetou.
Pečieme na 200 stupňoch cca 45 minút až hodinu tak, aby bol syr na vrchu mierne hnedý.
A papáme a krochkáme blahom ,)