Moravské koláče



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

400g múky (polohrubá, celozrnná hladká, pohánková hladká), 200ml mlieka, 100g hery, 30g droždia, cukor, štipka soli\r\nmaková plnka: mak, mlieko, maslo, cukor, hrozienka\r\ntvarohová plnka: tvaroh, zlatý klas, cukor

POSTUP PŘÍPRAVY

Zmiešame všetky suroviny na cesto a dáme vykysnúť. Pripravíme si plnky: na makovú zmiešame všetky suroviny a uvaríme v hrnci alebo zohrejeme na 1,5-2min. v mikrovlnke. Na tvarohovú iba vymiešame tvaroh s cukrom a trochou zlatého klasu al. vanilk. pudingu. \r\nTvarujeme koláče, kt. ukladáme priamo na plech, v strede koláčika urobíme jamku, kde kladieme plnku, najprv makovú, potom tvarohovú a okraje potierame vajíčkom.\r\n\r\nRovnako môžeme z tohto cesta urobiť aj škoricové hniezda: vyvaľkáme cesto, potrieme trochu maslom, posypeme škoricovým cukrom, zrolujeme a krájame na hrubšie kolieska a stlačíme. Keď nám zostane z tvarohovej plnky, kľudne môžeme dať z nej ešte navrch na tieto škoricové hniezda.\r\n\r\nZ cesta môžeme urobiť aj slané tyčinky, ale treba dať menej cukru a viac soli. Potom už len vyvaľkať, radielkom povykrajovať, ponatierať vajíčkom a posypať soľou s rascou.\r\n\r\nVšetko pečieme na 170°C s ventilátorom asi 20min.