Pecene kura na zemiakoch pre lenive gazdniky ;)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

kuriatko (rozporcovane) - mnozstvo podla zostavy hladosov ;), zemiaky, troska oleja alebo masla, voda resp. bujon na podlievanie, sol, koreniny podla vlastneho vyberu - rasca, cierne korenie, cervena paprika, gril. korenie...

POSTUP PŘÍPRAVY

Ked clovek chce vela stihnut a nestat pri hrncoch a sporaku polovicu dna, jeto idealne kuriatko. A este usetrite cas aj pri umyvani riadu ;)
Tiez je to super kura pre kucharky zaciatocnicky ;)

TIP: Na obmenu pridavam obcas medzi zemiaky cibulu narezanu na kolieska a platky slaniny. Slanina nie je nutnost, iba s cibulou ma to tiez svoje caro ;)

Osupeme si zemiaky a nakrajame na vacie kusy (na sestinky, osminky...). Na dno pekaca dame trocha oleja alebo masla (nie vela, lebo by to bolo mastne, kurca pusti stavu), na to naukladame zemiaky, ktore osolime a okorenime (ja na zemiaky davam rascu).
Kura umyjeme, naporcujeme. Poriadne jednotlive kusky osolime a okorenime podla vlastneho uvazenia.
Vyhrejeme trubu. Pekac prikrijeme alobalom, alebo ak mame pekac s pokrievkou prikrijeme ho nou. A dame do truby piect asi 50-60 min. Potom pekac odkryjeme a nechame kuriatko dopiect do cervena a do hrumkava. Polievame vydusenou stavou, ak jej je malo pridame trocha vody alebo bujonu a polievame...
Upecene kuriatko podavame samozrejme so zemiakmi ako priloha sa hodi zeleninovy salat alebo kompot. Dobru chut.