Tvarohový koláč s biskvitom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO:
75 g masla *
75 g práškového cukru *
1 vajce *
100 g hladkej múky *
100 g polohrubej múky ***

PLNKA:
500 g tvarohu *
4 PL práškového cukru *
1 vanilkový cukor *
100 g hrozienok *
2 vajcia ***

BISKVIT:
3 vajcia *
štipka soli *
3 vrchovaté PL práškového cukru *
1 vanilkový cukor *
2 PL vody *
3 vrchovaté PL hladkej múky *
1 ČL prášku do pečiva

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento koláčik je moja ďalšia spomienka na detstvo. Naučila ma ho moja mamina - v 2 obmenách. Tu je tvarohová verzia. Je úžasný!
Áno, áno, obrázkový postup je jasná vec.

1. Hrozienka prepláchneme, zalejeme ich horúcou vodou a necháme nabobtnať.
2. Z masla, cukru, vajíčka a múk vypracujeme cesto ...
3. ... zabalíme ho do potravinárskej fólie a dáme ho aspoň na pol hodinku do chladničky.
4. Tak a ideme na plnku. Najskôr vyšľaháme tvaroh, vajíčka, práškový a vanilkový cukor.
5. Po vyšľahaní pridáme a zamiešame scedené hrozienka.
6. Ja som medzitým robila množstvo iných vecí, takže cesto odpočívalo v chladničke vyše hodinky. To však vôbec nie je na škodu, práve naopak. Cesto vyvaľkáme na kruh približne o 2 cm väčší ako je okrúhla forma, v ktorej sa bude koláč piecť. Moja forma má 28 cm.
7. Cesto preložíme do formy. Mne sa osvedčilo položiť na vyvaľkané cesto formu hore dnom a potom ju aj s cestom a podložkou na cesto obrátiť a opatrne podložku odstrániť.
8. Bude to vyzerať asi takto.
9. Potom už len cesto jemne popritláčame do formy a domodelujeme okraje. Nezabudneme cesto popichať vidličkou.
10. Na cesto vylejeme pripravenú plnku a pečieme vo vyhriatej rúre 25-30 minút pri 180 °C.
11. Počas 1. fázy pečenia urobíme biskvit. Začneme šľahať bielka so štipkou soli, pridáme cukor ...
12. ... a postupne zašľaháme po jednom všetky žĺtka.
13. Pridáme vodu a opäť chvíľku šľaháme.
14. V miske zmiešame hladkú múku s práškom do pečiva ...
15. ... a jemne ju metličkou vmiešame do vyšľahaného základu.
16. Takto vyzerá predpečený koláč, vytiahnutý z rúry len kým naň ...
17. ... nalejeme biskvit a hneď šup-šup naspäť do rúry. 2. fáza pečenia trvá 20-30 minút pri rovnakej teplote, čiže pri 180 °C.
18. Ihneď po vybratí z rúry bude koláč nafúknutý, ...
19. ... ale po vychladnutí trochu spľasne. Treba vydržať a nechať ho úplne vychladnúť!
20. Tentokrát som ho celý pocukrovala a pomocou šablóny aj posypala kakaom cez sitko.
21. Je vynikajúci.