Naša vianočná kapustnica



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 - 2 kg kyslej kapusty, 500 g suchej farebnej fazule, 3 pikantné klobásky, 2 hrste sušených húb, mletá červené paprika, soľ, olej, cca 2 PL hladkej múky

POSTUP PŘÍPRAVY

Už dávnejšie som mala chuť na našu kapustnicu, ktorú zvyknem variť na Vianoce aj na Silvestra, ale aj počas roka. Keďže dole v pivnici je v súdku ešte dosť kapusty, dnešný obed bol jasný a stačil k nemu krajec dobrého domáceho chlebíka.

Ako prvé si nezabudneme večer namočiť fazuľu. na túto kapustnicu je najlepšia tá veľká, ale tú som akurát nemala. Na druhý deň vodu zlejem a dám variť s novou vodou do tlakového hrnca s 1PL oleja na 30 minút. Sušené huby zalejem vriacou vodou a nechám postáť. Potom ich dám do najväčšieho hrnca, aký doma mám variť spolu s klobáskami.
Kapustu si pokrájam na menšie kúsky a pridám do hrnca k hubám a klobáskam. Množstvo kapusty závisí od veľkosti hrnca.
Varíme do zmäknutia kapusty, potom klobásky vyberiem, nechám trošku vychladnúť, potom pokrájam a vložím späť do hrnca-
Uvarenú fazuľu osolím a pridám ku kapuste aj s vodou, v ktorej sa varila.
Z oleja a múky urobíme zásmažku, do odstavenej pridám papriku tak 2 - 3 KL, zalejem studenou vodou, premiešam a dám do hrnca, spolu ešte povaríme, podľa chuti pridáme soľ a ak treba aj vriacu vodu. Na Vianoce ju varím bez klobásky, pridám viac húb a na Silvestra s klobáskami a kúskom údeného. Najlepšia je na druhý, tretí, štvrtý...deň.☺