Bravčové stehno na divoko



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

cca 1 kg bravčového stehna - 2 mrkvy - 1 petržlen - 1/4 buľvového zeleru - 2 cibule - 100 g kryštálového cukru - 100 ml bieleho vína - 3 PL horčice - 4 PL kyslej smotany - 150 ml sladkej smotany - bobkový list - olej - soľ, korenie

POSTUP PŘÍPRAVY

Toto sa podobá na sviečkovú, ale je to trochu iná chuť. Mäsko je po tejto úprave parádne šťavnaté, výborne sa hodí aj pre divinu. Odporúčam pripraviť deň vopred, po odstátí a opätovnom ohriatí to má lepší šmak. Výborná príloha je petržlenová žemľová knedľa - dávam v ďalšom recepte, ale hodia sa aj kolienka.

1. Mäsko dobre umyjeme, osušíme papierovou vreckovkou. Odstránime len šľachovité blany, tie tukové necháme tam, kde sú. Dobre osolíme, okoreníme a necháme poležať tak 20 min.
2. Kým mäsko odpočíva, nakrájame si zeleninu - mrkvu, petržlen, cibuľu a zeler. Netreba nadrobno, lebo neskôr sa to bude mixovať.
3. Olej necháme rozpáliť v hrnci a odležané mäsko na ňom sprudka opečieme z každej strany. Nie dlho, len toľko, aby sa "zatiahlo".
4. Opečené mäsko vyberieme a odložíme na teplé miesto. Do výpeku nasypeme kryštálový cukor a za stáleho miešania necháme skaramelizovať.
5. Do karamelu vložíme zeleninu, osolíme a trochu podusíme. Potom zalejeme vodou, pridáme 2 ks bobkového listu a ešte chvíľu dusíme, tak 5-10 min.
6. Pridáme horčicu, biele víno, premiešame a mäso vložíme naspäť tak, aby bolo ponorené (ak nie je, môžme doliať vodou alebo troškou vína). Za občasného miešania varíme na veľmi miernom ohni cca 1,5 hodiny. Má to len tak pobublávať.
7. Po 1,5 hodine opäť vyberieme mäsko a omáčku poriadne rozmixujeme. Vmiešame kyslú aj sladkú smotanu. Ak sa smotana zdrcne tak ako mne, rozmixujeme. Hotovú omáčku môžme dochutiť ešte cukrom, vínom, soľou - podľa gusta, ale ja to väčšinou už nedochucujem, lebo tento pomer surovín mám odskúšaný a je to super.
8. Podávame najlepšie s knedlíkom. Môj muž sa na toto tešil už celý týždeň a veru, aj mne ako nemäsovej toto ohromne chutí. Dobrú chuť!