Bryndzové halušky *bez zemiakov a vajíčka*



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

200 g hladkej, 300 g polohrubej múky, cca 6 dl vody. Na ochutenie: 2-3 kocky syrokrému (alebo 100 g tavený syr v črievku), 125 g bryndze, 1 kyslá smotana, slaninka, soľ. Ak chcete *tvarohové - tak len slaninku, soľ, 500 g hrudkovitého tvarohu*, s kyslou kapustou slaninku, soľ, surovú kyslú kapustu*

POSTUP PŘÍPRAVY

Sú oveľa jemnejšie a ľahšie stráviteľnejšie, než zemiakové, a na rozdiel od pravých, sú aj po ohriatí ako čerstvé. A o 20 minút papáme :-).

Do misy nasypem múku, trošku odhrniem po bokoch a nalejem vodu
vypracujem si varechou cesto, aj ho trošku podhnetiem, ako keď sa robí kysnuté
vypracujem si vláčne cesto. Aby sa halušky nerozvarili, cesto netreba soliť. Skúsime hodiť jednu, ak sa nerozvarí, môžeme hádzať do vriacej osolenej vody a premiešavať, aby halušky nechytili na spodok hrnca. Stačí ich povariť približne 5 min.
ideme si opražiť slaninku dochrumkava. Keď sa trošku vypečie, nalejem trochu oleja a ešte nechám upražiť.
vyberiem si prvú várku, halušky veľmi z vody nesklepkávam a pridám bryndzu
syr v črievku - rozpúšťa sa lepšie než syrokrém, premiešať, posoliť
polejem troškou vypraženej masti /slaninku ešte nedávam/
druhá várka halušiek, polejem kyslou smotanou. Slaninku si nechám na poliatie na tanier.
Hotovo
*Dobrú chuť*