Úžasné muffiny (podľa originálneho receptu)!



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

150 g hladkej múky (pre ´zdravšiu´ variantu odporúčam hladkú celozrnnú alebo špaldovú), 100 g polohrubej múky, 125 g masla (najlepšie je klasické 82%), alebo namiesto masla môže byť 100 ml oleja, 120 g kryštálového cukru, 2 polievkové lyžice kakaa (najlepšie holandské), 1/2 vrecka prášku do pečiva, 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny, 1 vanilkový cukor, štipka soli, 1 vajce, 2 kyslé smotany (klasické 200 g balenie) / 2 biele jogurty / 400 ml podmaslia (zákvasu, acidka), 100 g horkej čokolády, 100 g mliečnej alebo bielej čokolády, forma a košíky na muffiny (ak ešte nemáte - formu aj košíky kúpite napr. v TESCU, majú to tam za celkom dobré ceny, dokopy do 5-7 eur)

POSTUP PŘÍPRAVY

Rozdelíme si suroviny na tuhé a kvapalné - zabránite tak nerovnomernému vymiešaniu cesta. Cesto zásadne NEMIXUJTE v mixéri - to je podstata prípravy dobrého muffinového cesta - musí byť vymiešané krátko a zľahka. Cesto nesmie byť ani riedke ani príliš husté (niekedy sa môže stať, že bude cesto husté - vtedy si môžme pomôcť pridaním malého množstva mlieka - len tak, od oka :-). Naplníme košíky na muffiny tak do 2/3, pretože muffiny počas pečenia naberú objem. Pečieme pri teplote 180-190°C, 25-30 minút. Výsledok? Vláčne, mäkké, nadýchané a šťavnaté muffinky! Mne to vyšlo tak na 28 kusov. Prajem dobrú chuť :-)

Prvá dávka, ale dokopy mi ich vyšlo 20, čiže 8 som ešte dopekala neskôr :)