Orechový linecký koláčik



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Nikdy som sa nevedela odhodlať na takýto krehký koláčik,odrádzalo ma zapekanie korpusu,na ktorý je treba dať fazuľu:)Tu písali,že stačí cesto popichať vidličkou,aby vyšiel vzduch a koláčik sa nepovydúval.Skúsila som a určite nie prvý krát.Na koláčik nám treba: 175 gramov hladkej múky, 100 gramov mletých orechov, 150 gramov masla, 3 ks žĺtka, 1 štipka soli, 140 gramov cukru (práškový), 1 čajová lyžička mletej škorice, nastrúhaná kôra z 1 citrónu, 1/2 čajová lyžička mletého klinčeka, 250 gramov zaváraniny, ovocia, alebo džemu

POSTUP PŘÍPRAVY

Fotopostup...

Do misky dáme múku, cukor, orechy, soľ, škoricu, postrúhanú kôru z citrónu a mletý klinček
Premiešame a zapracujeme žĺtka. Pridáme na plátky pokrájané stuhnuté maslo a veľmi rýchlo sa snažíme hmotu spracovať
Dáme do fólie a aspoň na pol hodinu do chladu
Po vychladení 1/4 z cesta odložíme na zdobenie
Zbytok cesta na pomúčenej doske vyvaľkáme
Pomocou valčeka prenesieme na plech
Utlapkáme na plech a popicháme vidličkou
Rozotrieme náplň
Dozdobíme...Dáme piecť do vyhriatej rúre na 180°c.Pečieme 30 minút
A koláčik je upečený.Krájame, až keď vychladne