Už sme veľkí papkáči 7 až 9 mesiačik



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Keďže dostávam kopec ohlasov, prevažne pozitívnych :) pridávam pokračovanie detského papkania ok siedmeho mesiaca ako to funguje u nás. Samozrejme našli sa aj proti názory, no každý má právo na svoj názor a každý sme nejaký typ, niekto zásadne príručkový a niekto prirodzene intuitívny, sledujúci reakcie a potreby svojho dieťatka. Oboje je v poriadku, takže nech si každý vyberie čo uzná za vhodné.

POSTUP PŘÍPRAVY

Poháriková kupovaná strava si u nás nenašla miesto, pretože je večne niečo navarené a ak náhodou nestíham ja, tak isto príde papaníčko od susedov, kde majú rovnakého drobca ako my, takže si vymieňame gebuzinky, je to skvelá pomoc aj spestrenie jedálnička, pretože každá mamina varíme celkom iné jedlá, ja Vám teraz ponúkam zo všetkých verzií, postupne budem dopĺňať recepty ako budem stíhať. Na začiatku sú sladké "raňajkové" jedlá a potom také obedové.

Na raňajky zvykneme papať doma varené ovocíčko s jogurtom a postrúhanou piškótkou: na pare pripravím nakrájané jabĺčko, hrušku, banánik, pomixované zmiešam v pomere 1:1 s bielym jogurtom a pridám dve nastrúhané detské piškótky.
dnes sme mali takéto jednoduché ovocné raňajky: uvarené a najemno pomixované jabĺčka s čučoriedkami s postrúhanou piškótkou
Svieže raňajky či olovrant: domáce uvarené ovocíčko: jabĺčko, hruška, banán a jahody, pomixované s ovsenými vločkami a zmiešané s bielym jogurtom.
Raňajky s vločkami: v pare urarené ovocíčko - jablko, hruška a banán, pomixované spolu s piškótkou, k tomu pridaný biely jogurt a lyžica jemných ovsených vločiek, pol hodinku to postálo aby vločky zmäkli a zdravučké chutné raňajky sú na svete.
aj takáto výživka je výborná sladučká: uvaríme dve veľké jabĺčka, jeden banán a pol ananásu. mňam :)
Pestrá polievočka: na troške olivového alebo tekvicového oleja popražím nadrobno nakrájanú malú cibuľku, pridám nakrájané králičie mäsko, podlejem vodou, ochutím rascou, ligurčekom a dusím do mäkka. Potom pridám kolieska mrkvičky, zemiačik, hrášok, struky zelenej fazuľky, jačmenné krúpy a uvarím spolu do mäkka. Nakoniec pridám ešte nasekanú čerstvú petržlenovú vňať, povarím ešte 5 min. a rozmixujem. Maličkej veľmi chutia polievočky kde je hrášok a mrkva,lebo sú fajné do sladka a krúpy dodajú takú mňamkovú konzistenciu, aj tie radi pridávame.
Baklažánový obed výbornej jemnej chuti - papali sme už počas šiesteho mesiaca: Na pare pripravíme (prípadne klasicky v hrnci na troche vody) všetko nakrájané ma malé kúsky: asi 1PL kuracieho mäska , jeden zemiačik, dve mrkvy, 1PL ovsených vločiek. Keď je všetko mäkké pridáme dužinu z polovice upečeného baklažánu, pár kvapiek olivového oleja, čerstvú nasekanú petržlenovú vňať a zmixujeme na želanú konzistenciu.
"Hŕstková" polievočka: Do hrnca dáme na malé kúsky pokrájané kuracie, prípadne iné mäsko, nakrájaný zemiačik, jednu veľkú nakrájanú mrkvu, hrsť zeleného hrášku čerstvého alebo mrazeného, hrsť červenej šošovice, hrsť jačmenných krúpov, ochutíme drvenou rascou, ligurčekom a uvaríme spolu do mäkka. Nakoniec pridáme nasekanú čerstvú pažítku alebo petržlenovú vňať a pár kvapiek olivového oleja. Zmixujeme podľa potreby a papkáme.
Zelená zo záhradky: do vody dáme variť asi dve hrste čerstvého šalátiku, hrášku a dva zemiačiky. Ochutíme čerstvým nasekaným kôprom, ja som dala aj trošku vegety bez glutamanu. Uvaríme spolu do mäkka. Zatiaľ prípravíme zápražku z trošky masla a malej cibuľky, ktorú popražíme a zasypeme múkou, po chvíľke zalejeme 1 dcl plnotučného mlieka, rozmiešame a vlejeme do polievočky. Dochutila som aj kockou trstinového cukru a pár kvapkami citrónovej šťavy, nech je to ako naozaj a nakoniec pomixujeme podľa potreby papkáčov. Mliečko už do varenia tiež dávam ozajstné, ale kto chce môže také ako drobci papkajú.
Mrvenička: do vody dáme variť nakrájané (v tomto prípade králičie) mäsko, keď je uvarené do mäkka, pridáme mrkvu, kalerábik, mladú cibuľku a mrveničku, ochutíme mletou rascou, koriandrom, my sme dali aj trochu vegety bez glutamanu a spolu uvaríme. Na posledných 15 min. varenia pridáme pšeno a červenú šošovičku, dovaríme a podľa potreby zmixujeme.
Zajko na smotane s bylinkami: pripravíme si najlepšie domáce zajačie mäsko, mladé cibuľky, kúsok čerstvej petržlenovej vňate a kôpru, najlepšie tiež záhradka podľa možnosti, 33% smotana na šľahanie (u nás rastlinná Rama, vegeta bez glutamanu a soľ, samozrejme len kto detičkám solí, my trošku áno. A ako príloha hotové zemiakové knedličky (ktoré dnes boli u nás k inému dospeláckemu jedlu, ale som si istý že budú chutiť aj maličkej) Takže: na olivovom oleji orestujeme nakrájanú bielu časť cibuľky, pridáme nakrájané mäsko, opražime, ochutíme troškou vegety a dusíme do polomäkka, potom pridáme nasekanú petržlenovú a cibuľkovú vňať, kôpor, dodusíme masko do mäkké. Nakoniec prilejeme smotanu, necháme prevrieť a podľa potreby zmixujeme s knedličkami. Keď nie sú po ruke noky, použijem ako prílohu cestovinku, prípadne zemiačik a ovsené vločky. Dobrú chuť.
Kuracie stehno na smotane s kelom a cestovinou: Toto jedlo bude u nás asi favorit, malinkej veeeľmi chutilo, dnes išla vyskočiť zo stoličky za lyžičkou. Taakže: kuracie stehno si uvaríme do mäkka, mäsko vyberieme, necháme trochu vychladnúť aby sme si nespálili prsty keď ho budeme oberať. Do vývaru pridáme polovicu najemno nakrájaného kelu, koriander a trošku soli (kto chce). Povaríme ešte asi 15 minút, nakoniec pridáme tri lyžice šľahačkovej smotany a necháme zovrieť. Medzi tým si uvaríme cestoviny, my sme mali celozrnné mašličky allnatura. Do mixéra nahádžeme obraté mäsko, zalejeme vývarom s kelom, ktorý sme ochutnali či náhodou netreba ešte trolilinku :) prisoliť a mixujeme, keď je mäsko na kašu, pridávame cestovinu a mixujeme na požadovanú hustotu. Olej som tentokrát nepridávala žiadny, lebo domáce kuracie stehienko malo zdravého žltučkého tuku až až.
Letná zeleninová polievočka.. samozrejme s mäskom: Na troche olivového oleja si orestujeme nakrájanú bielu časť mladej cibuľky, zasypeme lyžicu múky, popražíme a zalejeme vodou. Pridáme na jemno nakrájené mäsko (my sme mali mladučké kozliatko..chúďatko), nakrájanú zeleninu: dve mrkvy, jeden petržlen, dva veľké listy kelu bez stredných hrubých stoniek, štyri zemiačiky, cibiky s tej cibulky (ak máme možnosť) a najemno nakrájanú petržlenovú vňať. Trošku mletej rasce, nášho obľúbeného koriandra a vegety bez glutamanu (nepovinné:)) Všetko spolu za občasného miešania uvaríme do mäkka a zmixujeme podľa potreby.
Rýchly cestovinový "šalátik" v mixovanej verzii: Na troške slnečnicového oleja si opražime nakrájané mäsko, pridáme zeleninu, tentokrát polievkový mix z mrazničky, pridáme kúsok masla, popražíme, ochutíme koriandrom, my aj troškou soli, zalejeme a varíme do mäkka. Zatiaľ si uvaríme cestoviny, my dnes máme celozrnné allnatura, pekne zdravo :) Keď je všetko uvarené do mäkka, zmixujeme spolu na pozadovanú konzistencku aby sa nám to dobre papkalo a nekydalo.