REBARBOROVÝ KOLÁČ S POSÝPKOU - lahodný a jednoduchý

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO: 2 x 200 ml kelímok kyslej smotany ** 2 celé vajcia ** 50 ml oleja ** 2 menšie nahrubo postrúhané jablká ** 1 vanilkový cukor ** 2 x kellímok krupicového cukru ** 3 x kelímok polohrubej múky ** 1 vrchovatá ČL soda bicarbona. Podľa chuti a pre obmenu možno do cesta pridať hrsť posekaných orechov, prípadne hrozienok. OBLOHA: 1 kg rebarbory ** cukor ** škorica. POSÝPKA: 100 g masla ** 100 g hrubej múky ** 100 g krupicového cukru

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento koláčik je vďaka trochu netradičnejšiemu cestu veľmi lahodný a jabĺčka v ceste spôsobia, že zostane dlho svieži, Ale iba ak sa vám z neho niečo podarí uchovať aj na ďalšie dni. Mne sa to podarilo len za cenu malého klamstva :)))
Inak sa mi toto cesto už veľakrát osvedčilo na akékoľvek letné ovocné koláče, vždy keď treba veľmi rýchlo a s minimálnou námahou ponúknuť návštevu alebo uspokojiť sladké chute domáceho mančaftu :) Už som ho robila aj s hnedým trstinovým cukrom a bol výborný, dostal taký troška karamelový nádych.

Z rebarborových stoniek ošúpeme tenkú vrstvu povrchových vlákien. Pokrájame na cca 1/2 cm kúsky, trochu pocukrujeme a necháme tak 30 min "vypotiť". Tak sa z nej stratia prípadné horké chute (môže byť pri starších alebo dlhšie skladovaných stonkách). Potom tekutinu zlejeme.
Pripravíme si posýpku zmiešaním masla, múky a cukru, zmiesime len tak, aby v žiadnom prípade nevznikla homogénna zmes. Odložíme do chladničky.
Kým sa rebarborka potí, pripravíme cesto, a to zmiešaním všetkých surovin v poradí smotana .. postrúhané jablká .. vajcia .. olej .. cukre .. múka .. soda bicarbona. Dôkladne premiešame a vylejeme na vymastený a múkou vysypaný hlbší plech (ja vždy používam pečiaci papier, ale kto je ako zvyknutý). Navrch rovnomerne rozložíme odkvapkanú rebarboru, posypeme menším množstvom cukru a škoricou. Na to opäť rozvnomerne rozložíme posýpku.
Pečieme spočiatku v rúre vyhriatej na 200° asi 10 min, potom zmiernime na 180°a pečieme ďalších cca 40 min.
Koláčik podávame vychladnutý, s kopčekom sľahačky a môžeme aj prizdobiť mätovým lístkom.
Dobrú chuť !